2024. március 29. péntek
More

    A sütőtök magjának egészségügyi előnyei és hátrányai

    A tökmagok egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat biztosítanak, és a tökmagban lévő tápanyagok hasznosak különféle egészségügyi állapotok kezelésében.

    Támogatja a sejtek növekedését és helyreállítását

    A fehérje elengedhetetlen tápanyag, amelyre szervezetünknek szüksége van a szövetek felépítéséhez. A 31 és 50 év közötti felnőtt férfiaknak és nőknek körülbelül 6 uncia, illetve 5 uncia egyenértékre van szükségük naponta. Egy-két uncia tökmag egy-két uzsonnaként segíthet elérni ezt a bevitelt, ellátva szervezetét a megfelelő aminosav építőelemekkel.

    Elősegíti a jó alvást

    A tökmag a triptofán természetes forrása, egy olyan aminosav, amely az alvás javulásához kapcsolódik. A tökmag beépítése az étrendbe összességében egészséges táplálkozáshoz segíthet, hogy pihentető legyen az éjszakai alvás és felfrissülten ébredhessünk.

    Enyhíti a prosztata tüneteit

    A prosztata megnagyobbodása (BHP) gyakori probléma az idősebb férfiaknál. Az ebből eredő húgyúti tünetek és a gyakori vizelési inger ronthatják az életminőséget. Egy közelmúltbeli tanulmány a tökmag-kivonat hatékonyságát sugallja a BPH-ban szenvedők életének javításában.

    Erősíti az immunrendszer működését

    1 uncia sült tökmag (vagy körülbelül 85 mag) fogyasztása biztosítja a napi cink szükségletének 20%-át. A cink alapvető ásványi anyag, amely nem raktározódik el a szervezetben, ezért rendszeres bevitele szükséges. A cink hiánya a kulcsfontosságú immunfolyamatok károsodásához vezet, beleértve a természetes gyilkos T-sejtek működését. A megfelelő cink létfontosságú a sérülések vagy fertőzések utáni megfelelő sebgyógyuláshoz is.

    Csökkenti a triglicerideket

    A trigliceridek a vérben lévő zsírok egy fajtája, amelyek a szívbetegségekhez kapcsolódnak. Az omega-3 zsírsavakról ismert, hogy csökkentik a magas trigliceridszintet, ezáltal csökkentik az egészségtelen szív- és érrendszeri markereket. A fenntartó hemodialízisben szenvedő betegek körében végzett tanulmány szerint tök, len és szezámmag őrölt magkeverékéből 30%-os csökkenést mutattak ki a trigliceridekből 12 hetes pótlás után. A kombináció jótékony zsírokat és rostokat tartalmaz, melyeknek pozitív a hatásuk.

    Allergiák

    Lehetséges allergiás reakció a tökmagra, bár erről az allergiáról nagyon ritkák a jelentések, ám allergia bármikor kialakulhat. A tökhús- vagy magvak allergiás tünetei közé tartozhat a mellkasi szorító érzés, csalánkiütés és hányás. Ha tökallergiára gyanakszik, forduljon egészségügyi szakemberhez.

    Káros hatások

    Ha nem szokott sok rostot enni, eltarthat egy ideig, amíg az emésztőrendszere hozzászokik a tökmag fogyasztásához. Növelje a bevitelt fokozatosan, hogy ne keletkezzenek kellemetlen tünetek, mint a gázok, a puffadás és a székrekedés.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!