2022. július 1. péntek
More

  Öngyilkosságra késztetik az AIDS-vírusait?

  Az AIDS-vírus apró részecskéi, injekcióban a testbe juttatva, a kórokozót elpusztító sejtek termelésére késztetik a szervezetet – tapasztalták amerikai gyógyszerkutatók.

  Jelentős előrelépést hozhat az AIDS elleni küzdelemben az a felfedezés, amelyet a Merck amerikai gyógyszergyár kutatói jelentettek be a napokban az egyesült államokbeli Seattle-ben tartott nemzetközi konferencián. A kutatók szerint ugyanis az AIDS-vírus DNS-ének felhasználásával sikerült kifejleszteni egy védőoltást, s az új szerrel végzett, embereken folytatott kísérletek “bátorító eredményeket” mutatnak.

  A Merck-cég több kutatócsoportja dolgozik már évek óta az AIDS elleni harc új módszereinek kidolgozásán: ezekkel kellene felváltani a jelenleg legelterjedtebb gyógymódot, az úgynevezett “triterápiát”, amely költséges, s ráadásul amellyel szemben egyre rezisztensebbé válik az AIDS-vírus.

  Az amerikai kutatók abból indultak ki: a szervezet saját immunrendszerét kellene megerősíteni, hogy az akadályozza meg az AIDS-vírus szaporodását. Ennek érdekében egy olyan vegyületet adtak be injekcióban az önkénteseknek, amely a vírus DNS-ének aprócska töredékeit tartalmazza: erre reagálva a szervezet a korábbinál nagyobb mértékben kezdte gyártani az immunrendszer kulcsfontosságú alkotóelemének számító fehér vérsejtek egyik sajátos alfaját, az úgynevezett “gyilkos sejteket”. (Ezeket azért hívják így, mert nagyon hatékonyak az AIDS-vírussal fertőzött sejtek elpusztításában.) A kutatók feltételezése szerint a fehér vérsejt-termelés növelését az AIDS-vírus három génje által gyártott fehérjék váltották ki.

  A védőoltással már számtalan majomkísérletet végeztek (ezekről a Science című tudományos folyóirat 2000 októberi számában számoltak be), s ezek a kísérletek azt mutatták, hogy az AIDS-vírusok száma a vegyület beadása után az állatok szervezetében annyira lecsökkent, hogy kimutathatatlanná vált. A most kezdődött emberi kísérletek (melyekben 600 önkéntes vesz részt) egyelőre még csak annak bizonyítását szolgálják, hogy az új szernek nincsenek káros mellékhatásai. Mindenesetre Emilio Emini professzor, a Merck kutatólaboratóriumainak vezetője Seattle-ben bejelentette: úgy tűnik, az embereknél is ugyanolyan nagy arányú csökkenést érnek el a vegyülettel, mint korábban a majmoknál.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!