2024. április 24. szerda
More

    Vérvizsgálattal is kimutatható az autizmus?

    Közönyösek, magukba fordulók, köznapi dolgaikban ügyetlenek, más tevékenységekben viszont akár hihetetlenül magas színvonalat is elérhetnek. Ők az autisták, akik magatartási zavaraikkal annál inkább kirínak a társadalomból, minél később ismerik fel betegségüket és kezdik meg kezelésüket. Amerikai kutatók szerint már csecsemőkorban is kimutatható a kór, egyszerű vérvizsgálattal.

    A kaliforniai egyetem kutatói új, s nagyon egyszerű módszert találtak ki az autizmus néven ismert idegrendszeri betegség felismerésére. Mint a Science et Avenir című francia tudományos havilap tudatja, a kutatók különböző vérmintákat összehasonlítva rádöbbentek, hogy a hematológiai összetevők (például fehérjék, immunsejtek) terén jelentős az eltérés az autista és az egészséges gyerekek között. Ha a későbbi tesztek megerősítik a feltételezéseket, akkor egyszerű vérvizsgálattal már csecsemőkorban kimutathatóvá válhat az autizmus, s megkezdhető a kezelése.

    Az autizmus – amit a nálunk is nagy sikerrel játszott Esőember (Rain Man) című amerikai filmben oly döbbenetes készséggel játszott el Dustin Hoffman – komoly fejlődési és magatartási zavar, amely már az élet első éveiben jelentkezik. Csak Franciaországban 80 ezren szenvednek tőle. Kezelése nagyban függ attól, hogy milyen hamar ismerik fel a betegséget. Márpedig ez a felismerés eddig főleg a különböző, abnormális magatartási minták alapján történt (a gyerek nehezen kommunikál, közönyös környezetével szemben, mindig ugyanazt a tevékenységet végzi stb.) – s általában csak 2-3 éves korban, vagy még később. Ugyanakkor a tudósok szerint a kezelés hatékonysága jóval nagyobb lenne, ha már a csecsemő megszületése után, de mindenképp még életének első évében megkezdhetnék, akkor, amikor az agy rohamos fejlődést mutat.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!