2022. október 1. szombat
More

  Dohánnyal a rák ellen

  Tovább bővülhet a rákbetegség gyógyítását célzó csodaszerek, eljárások tárháza. Ezúttal a dohánytermesztők kezében a kulcs, ha hinni lehet egy amerikai kutatóintézet kísérleti eredményeiben.

  Lehet, hogy az oly sokat bírált élvezeti szer, a dohány hozza majd meg a rákgyógyászatban a megoldást? Az amerikai Jefferson Medical Center kutatói ugyanis meglepően új módszeren dolgoznak a rák leküzdésében reménykedve: a dohány növényét arra tudták késztetni, hogy olyan ellentesteket termeljen, amelyek azután megtalálják és el is pusztítják a rákos sejteket.

  Az ellentestek – különböző fehérjék, amelyeket egyébként általában az immunrendszer termel – képesek arra, hogy felismerjenek egy speciális vegyi struktúrát, az úgynevezett antigéneket, s ezekhez hozzá is kapcsolódjanak. A rákos sejtek felszínén vannak ilyen antigének, s így lehetséges speciális, a rák felismerésére képes ellentesteket “gyártatni”. Ám az eddig alkalmazott módszerek hosszadalmasak és költségesek voltak.

  Az amerikai kutatóknak első lépésként sikerült a dohánnyal olyan ellentesteket készíttetni, amelyek felismerik az emberi vastagbélráknál jelentkező sejteket. Próbaként egerekbe rákos sejteket ültettek, majd bevitték a dohány által készített vegyületet – s az eredmények ugyanolyan jók voltak (a rákos sejtek fejlődése leállt), mint ha a rágcsálók szervezete által készített, “saját” ellentestek léptek volna akcióba a daganat ellen.

  A következő szakaszban, néhány hónap múlva már emberekkel folytatnak majd kísérleteket – bizakodik az eddigi kutatások összegzését közreadó Science et Avenir francia tudományos havilap szerzője.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!