2024. április 20. szombat
More

    Dohánnyal a rák ellen

    Tovább bővülhet a rákbetegség gyógyítását célzó csodaszerek, eljárások tárháza. Ezúttal a dohánytermesztők kezében a kulcs, ha hinni lehet egy amerikai kutatóintézet kísérleti eredményeiben.

    Lehet, hogy az oly sokat bírált élvezeti szer, a dohány hozza majd meg a rákgyógyászatban a megoldást? Az amerikai Jefferson Medical Center kutatói ugyanis meglepően új módszeren dolgoznak a rák leküzdésében reménykedve: a dohány növényét arra tudták késztetni, hogy olyan ellentesteket termeljen, amelyek azután megtalálják és el is pusztítják a rákos sejteket.

    Az ellentestek – különböző fehérjék, amelyeket egyébként általában az immunrendszer termel – képesek arra, hogy felismerjenek egy speciális vegyi struktúrát, az úgynevezett antigéneket, s ezekhez hozzá is kapcsolódjanak. A rákos sejtek felszínén vannak ilyen antigének, s így lehetséges speciális, a rák felismerésére képes ellentesteket „gyártatni”. Ám az eddig alkalmazott módszerek hosszadalmasak és költségesek voltak.

    Az amerikai kutatóknak első lépésként sikerült a dohánnyal olyan ellentesteket készíttetni, amelyek felismerik az emberi vastagbélráknál jelentkező sejteket. Próbaként egerekbe rákos sejteket ültettek, majd bevitték a dohány által készített vegyületet – s az eredmények ugyanolyan jók voltak (a rákos sejtek fejlődése leállt), mint ha a rágcsálók szervezete által készített, „saját” ellentestek léptek volna akcióba a daganat ellen.

    A következő szakaszban, néhány hónap múlva már emberekkel folytatnak majd kísérleteket – bizakodik az eddigi kutatások összegzését közreadó Science et Avenir francia tudományos havilap szerzője.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!