2022. szeptember 27. kedd
More

  Maradj karcsú szójával

  Kevesebb deréktáji zsírlerakódása lesz azoknak a menopauza utáni nőknek, akik naponta fogyasztanak szóját – derül ki egy kutatásból.

  A Fertility and Sterility című orvosi szaklapban jelent meg a birmingham-i Alabama Egyetem kutatóinak tanulmánya arról, hogy a szójában található fehérjék befolyásolhatják a zsíranyagcserét, csökkentik például a hastáji zsírlerakódást.

  Cynthia K. Sites csoportja 18, ötvenes, 1-5 évvel a menopauza után járó nőt vizsgáltak. A nők fele naponta egy szójatartalmú turmixot ivott, másik fele pedig egy tejfehérjét (kazeint) tartalmazó italt.

  Az ital egy részét a reggelihez, másik részét a vacsorához kellett a nőknek elfogyasztaniuk, és mellőzniük egyéb italokat.

  A három hónapos kísérlet után a kutatók úgy találták, hogy a két csoportnak átlagosan azonos mértékben változott a súlya és testzsírösszetétele, ám a hastáji zsírlerakódása kisebb volt a szójaitalt fogyasztóknak.

  Sites és kollégái a mechanizmusra nem adnak pontos magyarázatot, de feltételezik, hogy a szójafehérje izoflavonjai előzik meg a hastáji zsír lerakódását.

  A rendkívül erős antioxidáns izoflavon a fitoösztrogének közé tartozó, a női hormonra hasonlító szerkezetű molekulák egyike. Ezen anyagokat – amelyekkel a mesterséges hormonkezelések kiválthatók – már korábban is áldásos hatásúnak találták a változókor tüneteinek enyhítésére.

  Az eredmény jelentőségét az adja, hogy a hastáji zsír mennyisége és a szívinfarktus, cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggést már több tanulmány bizonyította.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!