2024. április 25. csütörtök
More

    Az éneklés egészséges, akkor is, ha hamis

    Aki a zuhany alatt énekel, erősíti az immunrendszerét, és teljesen mindegy, hogy eközben hamisan, vagy kristálytisztán dalol-e – írja a Die Welt című német napilap online változata, ismertetve a frankfurti egyetem zenepedagógiai intézetének kutatásait. A vizsgálat során az egyetem munkatársai együttműködtek egy amatőr kórussal. A kísérletekben nyolc férfi és huszonhárom nő vett részt.

    Hans Günther Bastian professzor szerint a korábbi vizsgálatok során már kimutatták, hogy az éneklés és a zenehallgatás egyaránt hatással van a belső elválasztású mirigyek, így a pajzsmirigy működésére, nem volt azonban közvetlen összehasonlítás arra nézve, miként reagál a zenélésre és a zenehallgatásra a hormonrendszer.

    Zeneként Mozart Requiem című műve szolgált, ezt énekelték és hallgatták a kontroll-csoportok is. A kórus tagjaitól próba előtt és után nyálmintákat vettek, hogy meghatározzák a fehérjék, az immunanyagok és a kortizol mennyiségét. Ez utóbbi a mellékvesekéregben termelődő hormon.

    Annak megállapítására, hogy az immunrendszer erősödött-e, mutatóként az immunglobin-A értéket vették a kutatók. A tanulmány szerint teljesen pozitív változások következtek be az éneklés során, míg a hallgatás hidegen hagyta az immunrendszert. Ezen kívül a kórus próbáinak hangulata is hozzájárult az egészségi állapot javulásához.

    Németországban kereken 60 ezer kórusban több mint 3 millió 200 ezer énekes van, akik profitálhatnak abból, hogy ez a hobbijuk. Bastian professzor egyúttal azt hangoztatta, hogy az iskolai oktatásban is nagyobb szerepet kellene a zenének kapnia, mert a zenehallgatás és az éneklés gazdagítja a diákok érzelmi világát – olvasható a Die Welt című lap online kiadásában.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!