2022. december 4. vasárnap
More

  Két gént hoztak kapcsolatba a bipoláris zavarral

  Két, az agyi idegsejtek aktivitását befolyásoló gén kulcsszerepet játszhat abban, kialakul-e a bipoláris zavar, amelyben a depresszió és a mániákus viselkedés drámai szélsőségei között ingadozik a páciens – közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Genetics című szakfolyóiratban.

  A kutatók 10.596 ember genomját tanulmányozták főként Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból. A vizsgálatban részt vevők közül 4387-en a mániás-depresszióként is ismert bipoláris zavarban szenvedtek.

  A bipoláris zavarral élő emberek körében nagyobb valószínűséggel fordult elő két gén (az ANK3 és a CACNA1C jelű) meghatározott változata. A két gén által kódolt fehérjék részt vesznek a nátrium- és kalciumionok agyi neuronok sejthártyáján át történő mozgásának szabályozásában, ami az idegsejtek aktivitását befolyásolja.

  “A legfontosabb mindebből, hogy megtudhatjuk, az agy mely kémiai anyagai és folyamatai játszanak szerepet a bipoláris zavarban” – mondta tanulmányukról Nick Craddock, a kutatás egyik vezetője, a brit Cardiffi Egyetem munkatársa.

  Az extrém hangulatváltozásokkal jellemezhető rendellenesség a felnőtt lakosság 1-3 százalékát érinti. Gyakran megfigyelhető a családon belüli halmozódása. A most közzétett tanulmány az eddigi legnagyobb méretű genetikai elemzés, amely a zavar hátterét kereste.

  A kutatók szerint az agyi neuronok megfelelő működése a nátrium- és a kálciumionok közti finom egyensúlyon múlik, és részben az ionáramlás zavara válthatja ki a bipoláris rendellenességet.

  Craddock hangsúlyozta, hogy a két génváltozat azonosítása nem segíti az egyén kockázatának felmérését, mert sok, a bipoláris zavar tüneteit nem mutató személy hordozza ezen módosulatokat.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!