2022. október 6. csütörtök
More

  Fehérjék hálózata jósolhatja meg a mellrák kimenetelét

  A daganatban lévő fehérjék egymásra hatásának elemzésével megjósolható a mellrákos nők túlélési esélye – közölték kanadai kutatók a Nature Biotechnology szaklapban.

  A betegség rosszabb kimenetelének ismerete lehetőséget nyújt arra, hogy személyre szabott terápiával, műtéttel, kemoterápiával, sugárkezeléssel lépjenek közbe az orvosok.

  A torontói Mount Sinai Kórház munkatársai Jeff Wrana vezetésével rákos szövetekben elemezték a fehérjék hálózatát, azt, hogy miként kommunikálnak az óriásmolekulák. A szövetminták 350 amerikai nő melldaganatából származtak. 30 ezer kölcsönhatást vizsgáltak meg a szakemberek mintegy 8 ezer fehérje között, majd kiválasztották a legfontosabb 250 fehérjét, amelyektől a páciens túlélési esélye függ.

  A kanadai kutatók azt találták, hogy a betegséget túlélőknél másként szerveződtek hálózatba a fehérjék a rákos sejteken belül, mint azoknál, akik meghaltak. A fehérjék kölcsönhatásának elemzésével 82 százalékos megbízhatósággal jósolták meg, hogy a mellrák melyik páciens számára halálos, illetve ki éli túl.

  Az eljárást a Mount Sinai Kórház szabadalmaztatta, a kutatók pedig torontói székhellyel céget alapítottak kereskedelmi hasznosítására.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!