2022. szeptember 28. szerda
More

  Ugyanúgy öregszünk, mint a fényképek

  Brit és német kutatók felismerték az időskori őszülés pontos okát: emberi szőrtüszők sejtkultúráin végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a színvesztés oka a haj túl magas hidrogén-peroxid-tartalma

  Ez az anyag gátolja a tirozináz enzim működését, ami haj természetes festékanyagának, a melaminnak az előállításához szükséges.

  “Első ízben ez szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy ugyanúgy öregszünk, mint egy fénykép vagy egy bútordarab, azaz reaktív oxigén által” – mondta Gerald Weissmann, a Federation of American Societies for Experimental Biology című szaklapnak. Weissmann tudományos áttörésként értékeli az eredményeket.

  A fiatalok szőrsejtjei is előállítanak csekély mennyiségű hidrogén-peroxidot, idősebb korban azonban ez a mennyiség megnő. Ennek kiváltója a szőrtüszők természetes elhasználódása. “Idős korban felmondják a szolgálatot a javító berendezések, mivel a hidrogén-peroxidot vízzé és oxigénné alakító kataláz nevű antioxidáns koncentrációja csökken” – mondta a mainzi egyetem munkatársa, Heinz Decker, a tanulmány egyik szerzője.

  Ezen felül azok az enzimek is eltűnnek, amelyek a károsodott oxidált fehérjék javításáért felelnek. A folyamat megállíthatatlan: a több hidrogén-peroxid több enzimet oxidál, megakadályozván ezzel a melanin termelését. A haj tehát megőszül.

  Míg Decker az eddigi eredményeket alapkutatásként értékeli, a brit szerzők külön vizsgálják az őszülés klinikailag érdekes aspektusait. “Reméljük, hogy a jobb megértés révén egyszer majd beavatkozhatunk ebbe a folyamatba, és megakaszthatjuk” – jelentette ki Karin Schallreuter, a Bradfordi Egyetem bőrgyógyász-kutatója. Jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy javítható-e az a katalízis, amely a hidrogén-peroxid koncentrációjának csökkenéséhez vezet. Akár az őszülés visszafordítása is felmerülhet, bár Schallreuter szerint még nem találtak erre utaló jelet.

  Arra a népi hiedelemre, hogy a természetes korosodás mellett a bánat és az aggodalmak is ősz hajszálak okozói, ez a kutatás még nem ad egyértelmű választ – hangsúlyozza Decker. “Elképzelhető azonban, hogy a stressz is kiválthat egy ilyen oxidációs folyamatot.”

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!