2024. május 8. szerda
More

    Megfejtették, miért ízlik a sör

    Müncheni élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli a sör keserű ízét.

    A müncheni Műszaki Egyetem Thomas Hofmann vezette kutatócsoportja annak járt utána, hogyan bontakozik ki a különböző sörök keserű íze erre szakosodott szervünkön – olvasható a Die Welt című német lap online változatában az erről szóló dpa-hír.

    Tizenöt, komlóból és sörből származó kémiai vegyületet vizsgáltak meg tüzetesen, és három olyan receptorra (érzékelőre) leltek, amelyek a nyelven tapasztalt keserű ízérzetet jelentik az agynak. Az ember összesen 25, keserű ízre érzékeny receptora közül csupán e három reagált a komló keserű ízére a laboratóriumi kísérletek során.

    További eredmény, hogy a kísérlethez felkért gyakorlott italkóstolók nyelve kevésbé érzékenyen reagált a keserű ízanyagokra, mint a kémcsőben lévő érzékelősejtek. Az ivás során nyilván a keserű ízanyagok egy része felszívódik a száj nyálkahártyáján, valamint a nyálban lévő fehérjék semlegesítik őket – magyarázzák a kutatók. Így a szájban csökken a keserű ízanyagok tényleges koncentrációja, s talán enélkül nem is ízlene sör.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!