2022. december 6. kedd
More

  A curry egyik összetevője hatásos a rákos sejtek ellen

  A curry egyik alkotóelemében található kurkumin elpusztította laboratóriumi körülmények között a nyelőcsőrák sejtjeit, ezért elképzelhető, hogy hatékony rákellenes szer fejleszthető belőle – közölték ír kutatók.

  Az írországi Cork Rákkutató Központ kutatói nyelőcsőrákos sejteket kezeltek kurkuminnal, a a kurkumában lévő sárga színezőanyaggal, amely 24 órán belül elkezdte ölni a kóros sejteket. A British Journal of Cancer című szaklapban közzétett tanulmány szerint a sejtek elkezdték önmaguk megemésztését is.

  Korábbi kutatások is utaltak már arra, hogy a kurkumin elnyomhatja a tumort, és azok az emberek, akik sok curryt esznek kevésbé esendőek a rákkal szemben, noha elfogyasztása után a polifenolok közé tartozó vegyület gyorsan elveszti rákellenes tulajdonságait.

  Sharon McKenna, az ír tanulmány vezetője elmondta, hogy eredményeik alapján akár rákellenes szert is kifejleszthetnek a kurkuminból.

  A nyelőcső rákjában világszerte 500 ezer ember hal meg évente, ennek a tumortípusnak mindössze 12-31 százalék a túlélési aránya.

  A laborkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin a sejtek közti üzenetek szokatlan rendszerén keresztül pusztítja a ráksejteket. Normális esetben a hibás sejtek programozott “öngyilkosságot” követnek el, ez az apoptózis jelensége. A programozott sejthalál folyamatában bizonyos fehérjék, a kaszpázok vesznek részt, a kurkumin jelenlétében azonban egy alternatív jelzőrendszer lépett működésbe.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!