2022. szeptember 28. szerda
More

  Remény a bélrák korai DNS-tesztjére

  Két gént vizsgálva állapították meg brit kutatók, hogy bizonyos tesztek alkalmasak lehetnek a bélfalon jelentkező jóindulatú polip és a bélrák megkülönböztetésére – közölte a hétvégén a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

  Az eredmény azért fontos, mert miközben nem minden polip lesz rákos, csaknem valamennyi bélrák polipokból fejlődik ki.

  A cambridge-i egyetem kutatóinak tanulmánya a British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut című szakfolyóiratban jelent meg. A vizsgálatban 261 mintát elemeztek, melyek vagy jóindulatú polipból, vagy a bél tumorjából származtak. A tudósok különösen az úgynevezett DNS-metilációra figyeltek, mert úgy vélik, ez alapvetően fontos az élet folyamataiban.

  Az egészséges sejtekben a DNS-molekulához kapcsolódó kis méretű metil-csoportok vannak jelen, melyek – más feladatuk mellett – megakadályozzák, hogy bizonyos gének által kódolt fehérjék termelődni kezdjenek. Rákos sejtekben azonban ez a folyamat “elromolhat”, a metilációs mintázat megváltozhat.

  Mint Ashraf Ibrahim kutatásvezető elmondta, ezeknek a molekuláris változásoknak a tanulmányozása segítheti, hogy a bélrákot sokkal egyszerűbben diagnosztizálják a jövőben. A kutatók több olyan helyet azonosítottak, ahol ezek a molekuláris jelzők károsodhatnak, és kimutatták a rák kifejlődésével való összefüggésüket.

  A rák kialakulásának hátterében álló molekuláris folyamatot vizsgálva olyan jelzőket sikerült detektálni, melyek egykor tesztelésre is alkalmasak lesznek – vélekedett Ibrahim. A korai diagnózis és kezelés pedig alapvető a gyógyulás érdekében a béldaganatok esetében is.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!