2022. december 5. hétfő
More

  A szabad gyökök jó oldala

  A biológiában eddig szinte minden rosszat, hátrányosat a szabad gyököknek tulajdonítottak, az érelmeszesedéstől az öregedésig. Svéd kutatók új vizsgálata, melynek eredményeit a Journal of Physiology közölte, azt jelzi, hogy mint minden élettani jelenség, ez is adagolás kérdése: kevés ilyen molekula kedvező, sőt létfontosságú lehet a szív egészséges működéséhez.

  Az élő szervezetben bármilyen molekula válhat szabad gyökké, ha valamiért elektront veszít és az egyensúlyhoz a páratlan elektronszámból újra párosra van szükség. Ilyenkor az anyagcsere folyamán keletkező szabad kötőhelyre a szabad gyök a környezetében lévő molekulákat károsítva igyekszik elvenni, amire szüksége van.

  A szabad gyökök káros hatását az antioxidáns enzimrendszer ellensúlyozza: az antioxidánsokat döntően az egészséges táplálkozással, a vitaminokkal és ásványi anyagokkal vesszük magunkhoz.

  A szabad gyökök és az antioxidánsok folyamatos ütközésében az eddigi tudományos elképzelések szerint az egészséget az egyensúly, sőt lehetőleg az antioxidánsok túlsúlya jelentené, de most Hakan Westerblad, a világhírű svéd Karolinska Institutet professzora vezette munkacsoport tanulmánya azt jelzi, hogy a szabad gyököknek fontos szerepe van a szív egészséges működésében.

  “Mint mindig, itt is a mértékletesség a legjobb. Egészséges körülmények között a szabad gyökök a receptorok között fontos jeleket továbbítanak és csak ezek nagy mennyiségű és sokáig tartó hatása okozhat betegséget” – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

  Ha a szervezetnek bármilyen okból nagyobb teljesítményre van szüksége, a szimpatikus idegrendszer béta-receptorainak ingerlése a sejtek fontos részében, a mitokondriumokban szabad gyökök fokozott keletkezéséhez vezet és ezek a szív esetében a szívizom sejtek erélyesebb összehúzódását hozzák létre.

  Ennek az a magyarázata, hogy a szimpatikus béta-receptorok ingerlése a sejtekben a fehérjék olyan molekuláris változását okozza, hogy az izomszövet nagyobb erővel működik, ami létfontosságú, ha fizikai teljesítményünket fokozni kell.

  A svéd kutatók egerek szívizom sejtjeit vizsgálták. Ha a szabad gyökök megjelenésének növekedését antioxidánsok adásával gátolták, a béta-receptor ingerlés hatása a szívizomra jórészt megszűnt, ami rontotta a szívizmok fokozott teljesítményét.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!