2022. július 1. péntek
More

  Génmódosított algával termeltetnek rákgyógyszert

  Olyan génmódosított algát sikerült létrehozniuk amerikai biológusoknak, amely egy bonyolult és drága rákgyógyszert termel nagy mennyiségben.

  Az eredmény – amelyet az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben ismertettek – megnyitja az utat a “dizájner” fehérjék nagyobb mennyiségben történő, az eddiginél jóval olcsóbb termelése előtt.

  Mivel a génmódosított algák pontosan ugyanazt a fehérjét képesek előállítani, mint a ma alkalmazott módszernél az emlőssejtek, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint jelentős áresést hozhat új eljárásuk a terápiás fehérjék előállításában.

  A módszert olyan igen összetett, “méretre tervezett” gyógyszerek gyártására is felhasználhatják, amelyeket egyik korábbi eljárással – például baktériumok munkára fogásával – sem sikerült előállítani.

  Az új eljárás hét évig tartó munka eredménye, amelyben a Chlamydomonas reinhardtii elnevezésű zöldalgát genetikailag úgy módosították, hogy terápiás fehérjéket állítson el – számolt be róla a Science Daily Című tudományos ismeretterjesztő portál.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!