2024. április 25. csütörtök
More

    Génmódosított algával termeltetnek rákgyógyszert

    Olyan génmódosított algát sikerült létrehozniuk amerikai biológusoknak, amely egy bonyolult és drága rákgyógyszert termel nagy mennyiségben.

    Az eredmény – amelyet az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben ismertettek – megnyitja az utat a „dizájner” fehérjék nagyobb mennyiségben történő, az eddiginél jóval olcsóbb termelése előtt.

    Mivel a génmódosított algák pontosan ugyanazt a fehérjét képesek előállítani, mint a ma alkalmazott módszernél az emlőssejtek, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint jelentős áresést hozhat új eljárásuk a terápiás fehérjék előállításában.

    A módszert olyan igen összetett, „méretre tervezett” gyógyszerek gyártására is felhasználhatják, amelyeket egyik korábbi eljárással – például baktériumok munkára fogásával – sem sikerült előállítani.

    Az új eljárás hét évig tartó munka eredménye, amelyben a Chlamydomonas reinhardtii elnevezésű zöldalgát genetikailag úgy módosították, hogy terápiás fehérjéket állítson el – számolt be róla a Science Daily Című tudományos ismeretterjesztő portál.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!