2024. április 26. péntek
More

    A globális melegedés és a betegségek

    A globális melegedés és a világ ökorendszereiben bekövetkezett minőségromlás következtében egyre gyakoribbak az olyan betegségek, amelyeket vízben tenyésző organizmusok okoznak, továbbá többször fordulnak elő olyan megbetegedések is, mint amilyen a malária, a dengue-láz és a lyme-kór, környezetvédők hívák fel erre a figyelmet a New York-ban tartott nemzetközi tanácskozásukon. Nyilatkozatban sürgették, hogy haladéktalanul meg kell valósítani az 1992-es Rio de Janeiró-i világcsúcson aláírt, a biológiai változásokról szóló megállapodást. Ebben az aláírók vállalták, hogy a veszélyeztetett fajták védelmére országos terveket valósítanak meg.

    A konferencia házigazdája, a New York-i Környezetvédelmi Kutató Központ hangsúlyozta, hogy az emberek egészségére nézve látható és láthatatlan követkeményekkel járnak a természetes élethelyeken a fajták összetételében bekövetkezett változások, egyes fajták kihalása és a környezet különféle manipulálása.

    Don Melnick, az antropológia és a biológiai tudományok professzora, aki a tanácskozáson elnökölt, a Reuternak adott nyilatkozatában példaként hozta fel a kullancs által terjesztett Lyme-kór gyakoribbá válását az Egyesült Államok északkeleti részén. Ennek az az oka, hogy egyre kevesebb a kullancsra vadászó ragadozók száma, s az emberek manapság gyakrabban kerülnek kontaktusba kullancsokkal, mint a múltban. A malária és a dengue-láz Délkelet-Ázsiában, különösen Indonéziában gyakoribb. Egy vízben tenyésző mikroorganizmus, a cryptosporidium parvum New York államban jelenthet súlyos veszélyt az emberekre, főleg azokra, akiknek immunrendszerét legyengíti a HIV vírus vagy más betegség.

    – Most vizsgáljuk a folyók vízgyűjtő medencéje körüli ökorendszerek minősége és a vízben lévő cryptosporidium parvum szintje közötti összefüggést – mondta a professzor. – A feltevés az, hogy amint az emlősök természetes populációitól a megváltozott ökorendszerek felé haladunk, amelyben háziállatok élnek, úgy a vízben lévő cryptosporidium parvum szintje emelkedik. A betegségek a vízelosztás következményei, a vízeloszlást pedig befolyásolják a természetes élethelyekben, valamint a helyi és a globális hőmérsékletben bekövetkező változások.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!