2023. február 5. vasárnap
More

  Baktériumok garmadáját találták az emberi bőrön

  Az egészséges emberi bőr sokkal változatosabb baktériumélet színtere, mint azt eddig gondolták – állapították meg amerikai kutatók a baktériumállomány eddigi legnagyobb számbavétele során.

  Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) a bőr baktériumaira vonatkozó eredményeit a Science tudományos magazinban tette közzé. Az emberi test ökoszisztémája baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok trillióinak ad otthont, amelyek természetes módon együtt tenyésznek a bőrön, az emésztőrendszerben és a szervezet más pontjain. A tudósok azonban eddig nem rendelkeztek olyan regiszterrel, amely megmutatta volna: hol, milyen baktériumok élnek, melyek hasznosak, sőt akár nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában.

  A NIH úgynevezett Humán Mikrobiom Projektjének az a célja, hogy egészséges önkéntesektől vett mintákból mikroorganizmus-listát állítsanak össze. Ennek első nagy állomásának, a bőr kutatásának eredményeit hozták nyilvánosságra.

  A kutatók tíz ember bőrének húsz különböző pontjáról vett mintákból 112 ezer baktérium génjeit határozták meg. Julia Segre genetikus, a program vezetője elmondta, hogy az adatok összességében mintegy ezer baktériumtörzshöz tartoznak. Ez sokkal több, mint az eddig ismert és kimutatott, bőrön élő baktériumfajok száma, ami részben az új genetikai technikának köszönhető.

  Több tényezőtől függ, hogy az ember bőrén hol, mennyi és milyen baktérium él. A fajok és a baktériumszám is eltér attól függően, hogy száraz vagy nedves, esetleg zsíros az adott bőrfelület, de az is fontos, hogy sima vagy éppen szőrrel fedett. Más-más lehet az emberek baktériumflórája, ám a kutatók szerint egy test sima és száraz, illetve nedves és szőrös bőrfelületén tenyésző baktériumok élesebben eltérhetnek egymástól, mint két ember bőrbaktériumai.

  A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az ember együttélése a baktériumokkal fontos egészsége szempontjából is, ezért káros, ha mindenáron meg akarunk szabadulni tőlük.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!