2022. december 4. vasárnap
More

  A növények is raktároznak ínséges időkre

  Egyes növényfajok képesek aszályos időkre víztartalékot felhalmozni: egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy közvetlenül a gyökerek körül több vizet tartalmaz a talaj, mint máshol.

  Az, hogy a gyökerek megváltoztatják közvetlen környezetüket, régóta ismert tény. A szaknyelvben rizoszférának nevezett talajrétegben jóval több mikroorganizmus él, mint a gyökerek tágabb környezetében. Bizonyos ásványi anyagok ugyanakkor ritkábbak, mivel a növény kivonja őket a talajból.

  Eddig úgy hitték a kutatók, hogy hasonlóképp történik ez a vízzel is: a növény felveszi a nedvességet, így a gyökerek körül alacsonyabb lesz a víz koncentrációja. A New Phytologist című szaklapban megjelent tanulmány, amelyet a Der Standard internetes kiadása (www.derstandard.at) ismertetett, ezt cáfolja meg.

  A kutatók három különböző növényfaj, a kukorica, a csillagfürt és a csicseriborsó gyökerei körül vizsgálták meg a talajt. Kiderült, hogy az pár milliméterrel a gyökérszálak körül mintegy 30 százalékkal több vizet tartalmazott, mint másutt. A növények ezt valószínűleg egy epeszerű folyadék segítségével érik el, amelyet a gyökér választ ki – magyarázta Andrea Carminati, a kutatásban részt vevő németországi Göttingeni Egyetem talajszakértője.

  Ennek az anyagnak a szárazanyag-tartalma tízezerszeresének megfelelő vízmennyiséget képes megkötni, a növény így rövidebb száraz időszakokra víztartalékot tud felhalmozni a kutatók szerint. Bár hosszú aszályokra nem elégséges e taktika, rövidebb időre mindenképp.

  A felfedezés hozzájárulhat akár új szárazságtűrő növények nemesítéséhez is.

  A kísérleteket egyedülálló technológiával hajtották végre a svájci Paul Scherrer Intézetben. A kutatók neutronok (semleges atomrészecskék) segítségével világították át a gyökereket és a talajt. Így a milliméter töredékének pontosságával láthatóvá vált a víz eloszlása anélkül, hogy a növényeket ki kellett volna húzni a talajból.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!