2024. március 29. péntek
More

    Mikrobiológiai kutatásokat segítő központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen

    Magyarországon egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési központot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

    A közlemény szerint a felsőoktatási intézmény 630 millió forint uniós és hazai támogatást nyert az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus-génbankja, a Szeged Mikrobiológiai Gyűjtemény (Szeged Microbiological Collection) fejlesztésére. A fonalas és élesztőgombák, valamint baktériumok fenntartásával, azonosításával, továbbá jellemzésével foglalkozó gyűjteményben jelentős értéket képviselnek a biotechnológiai, klinikai, környezeti és mezőgazdasági forrásból származó különböző gomba-, illetve baktérium-izolátumok.

    A gyűjtemény infrastrukturális fejlesztése révén olyan mikroorganizmusok széleskörű vizsgálata vált lehetővé, mint a különböző lokális és szisztémás fertőzéseket kiváltó élesztő- és fonalas gombafajok, a mezőgazdasági termények mikotoxin-szennyeződéséért felelős Fusarium és Aspergillus gombafajok, vagy a környezetszennyező vegyületek elbontására és a talajminőség javítására felhasználható Pseudomonas és Bacillus baktériumfajok.

    A beruházás eredményeként a génbank kínálta élettudományi és biotechnológiai kutatások bővítését lehetővé tevő központot hoztak létre az egyetem több egységének szoros együttműködésével. A támogatás eredményeként hét munkaállomást alakítottak ki, és összesen 25 új kutatás-fejlesztési eszközt helyeztek üzembe, amely kiegészült a centrum kialakításához szükséges laboratóriumi bútorbeszerzésekkel is.

    Az új műszerek alkalmasak a mikrobiológiai minták előkészítésére, komplex genetikai és anyagcsere-alapú rendszerezésére, biotechnológiai jelentőségű hatóanyagok termeltetésére, a klinikai szempontból jelentős mikroorganizmusok esetében a megbetegítő- és fertőzőképesség vizsgálatára, valamint a minták génbankban történő elhelyezésére.

    A szegedi szakemberek munkájának köszönhetően a mikroorganizmus biobank és a hozzá kapcsolódó adatbázis jól rendszerezett biológiai mintaforrás-gyűjteménnyé válik, amely nyitottsága miatt széles körben alkalmazható a kutatók és a gazdasági szereplők számára.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!