2024. április 26. péntek
More

    A fürdőszoba jövője

    Csaknem 700 liter vizet használ fel egy átlagos amerikai háztartás egy nap alatt, szemben az afrikai napi 7 literes átlaggal. A nyugati világban a vízfogyasztás 75 százaléka a fürdőszobában folyik el – állítják a Párizsban kezdődött belsőépítészeti kiállításon környezetvédelmi szakemberek, hangsúlyozva, hogy ennek fényében nagyobb ökotudatosságra szorítják a belsőépítészeket is.

    Az átlagember szemléletváltozásával összhangban manapság egyébként is napirenden van a vizes helységek, elsősorban a fürdőszoba teljes megújítása, ami immár a környezetvédelmi, mindenekelőtt a víztakarékossági szempontokat is maximálisan figyelembe veszi.

    A kiállításon látottak alapján – legalábbis a nyugati világban – a fürdőszoba teljes funkcióváltásának korszakát éljük. Hol van már a csillogó, hófehér csempék, mosdók, WC-csészék és az egyszerű fehér „egyenkádak”, világa, ahol mindezt megvilágította a praktikus, törhetetlen, jó erős fényt adó gömb alakú mennyezeti lámpa.

    Az új kor embere bensőséges hangulatú, rafinált megvilágítású, szívet melengető, vidám színekkel kellemes hangulatot árasztó helységet igényel, ahol személyes jellegű, kisebb-nagyobb berendezési tárgyakkal, díszítésekkel, apró mütyürökkel, virágokkal körülvéve nem csak testileg, de lelkileg is megújulhat.

    Az új típusú fürdőszoba a puszta tisztálkodás mellett érzéki élményeket nyújtó, buja gondolatokat ébresztő budoárként is funkcionál, ahol a masszázs-zuhanytól, a gőzfürdőig, az aromaterápiás kezelésekre alkalmas berendezésekig minden kéznél van – mondták el az AFP-nek a párizsi szalon mintahelyiségeiben a lelményeikre büszke belsőépítészek.

    Ezekben a fürdőszobákban sokszínű, lágy anyagokból, sokszor gumiból készült mosdókagylók, kifejezetten hangulatjavító hatású kis, színes lámpácskák és a hőérzékeny kozmetikumok tárolására szolgáló mini-hűtőszekrények szolgálják tulajdonosaik kényét-kedvét. A lávakőből, kék kőből, esetenként tikfából készült kádak formatervezettek, a leghíresebb lakberendezők elefántcsont, homok és sötétszürke árnyalatúaknak álmodják őket. Az olcsóbb fajtáért 2500 eurót kell fizetnie annak, aki fürdőszobája átalakítását veszi tervbe, az igazán divatos darabok azonban 8000 euróba (mintegy kétmillió forintba) is belekerülhetnek.

    A magát ökodizájn-tervezőnek tartó Thierry Kazazjan szerint a háztartási vízfogyasztás felére csökkenhető, ha a legjobb minőségű, ivásra és főzésre alkalmas vizet felhasználás és tisztítás után visszaforgatják a mosógép számára, majd tovább hasznosítva a WC öblítését is ugyanezzel oldják meg. A párizsi kiállításon a Miele és a Whirlpool cég olyan mosógépeket mutatott be, amelyek a lehető legkevesebb vizet használják, jelentősen csökkentik a mosóprogram idejét, csakúgy, mint a hűtési szakaszét, amelyet a gép újra hasznosított vízzel és hideg párapermettel old meg.

    Svájci tervezők – egyelőre még csak prototípusként – bemutatták az önfenntartó rendszert alkotó úgynevezett reHOUSE-t, ahol függőkertekben gyűjtik az esővizet, amit a konyhába vezetnek az ivóvízellátás biztosítására, ugyanabból víztisztítással mosásra, öblítésre nyerhetnek vizet, majd újraszűrve, ugyanazzal a vízzel a kert növényeit locsolják. A házban „forradalmi WC” működik, amely vízöblítéses módszer helyett a kagylóba kerülő tartalmakat egy később lebomló zacskóba gyűjti, komposztálja, amiből egyrészt a növények számára természetes trágyát, másrészt pedig a konyhai tűzhelyet működtető biogázt nyernek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!