2024. március 28. csütörtök
More

    Az emlékeinket meghatározott szagokhoz kötjük. De miért?

    Valószínűleg nem meglepő, hogy a szaglás szorosan összefügg a memóriával. Az emberek gyakran mondják, hogy a szaglás olyan jól idéz fel emlékeket, hogy úgy érzik, mintha újra átélnék az eseményt. A nagyi tésztaszósz illatától úgy érzik, mintha visszatértek volna az otthonába, és jókat étkeznének.

    Ebben az évben több tanulmány is alaposan megvizsgálta a szagok és az erős emlékek közötti kapcsolatot. Az egyik Northwestern Medicine tanulmány, amelyet a Progress in Neurobiology című folyóiratban tettek közzé, egy neurális alapot azonosított annak, hogy az agy hogyan teszi lehetővé a szagok számára, hogy erőteljes emlékeket idézzenek elő.

    A Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatói pedig bizonyos típusú neuronokat fedeztek fel az agy memóriaközpontjában, amelyek új asszociatív emlékek megszerzéséért felelősek, azaz olyan emlékekért, amelyeket nem kapcsolódó dolgok, például szagok váltanak ki.

    A szaglórendszer és az agy

    A szagokkal kapcsolatos tapasztalataink jellemzően ott vannak, ahol a szag, a háttér, vagy összefüggés egy személy, hely vagy érzelmi állapot számára. Amikor ezek fontos vagy kiemelkedő események, a szag erősen összefüggésbe hozható az emlékekkel olyan mértékben, hogy a szag újbóli átélése gyakran újraéleszti az eredetileg átélt érzelmeket vagy érzéseket.

    Egy különleges típusú memória

    A The American Journal of Psychology című folyóiratban megjelent 2010-es tanulmány megállapította, hogy a szagokhoz kapcsolódó emlékek nem feltétlenül pontosak, leginkább érzelmileg ébrednek fel.

    Jellemzően a legszembetűnőbb szagok azok, amelyeket ritkán tapasztalunk, így amikor megérezzük őket, sajátos asszociációjuk van. Gyakran olyanok, amelyeket kezdetben fiatalabb korban tapasztaltunk, ugyanakkor rámutat arra, hogy mivel mindenki szagokkal kapcsolatos tapasztalata olyan egyedi és személyes, a tényleges szaglás kiváltója személyenként rendkívül eltérő lehet.

    Érdemes elmondani, hogy az epizódikus emlékek, vagy bizonyos események emlékei saját szemszögből azok, ahol a szaglás a legjobban kapcsolódik az emlékekhez. A szagok nem túl jók más típusú memória szempontjából. Az asszociatív memória bármilyen értelemben működhet, és ezalól a szag sem kivétel.

    Az illat erejének kihasználása

    A kutatók azt találták, hogy a szagok memóriakioldóként szolgálhatnak, növelve az információ felidézésére vagy felismerésére való képességünket.

    Ezekben a járványos időkben természetes, hogy felmerül a kérdés, hogy egyes COVID-19-túlélők fogyatékos szaglása feltételezhetően memóriazavarokhoz vezethet-e. A mai napig azonban senki sem vizsgálta kifejezetten az olyan egyének memóriáját, akik elvesztették szaglási képességüket (COVID-19 előtt). A szaglás hanyatlása kognitív károsodásokkal jár, de ez azért van, mert a szaglásban részt vevő központi struktúrák hatással lehetnek a neurodegeneratív betegségekre. A szaglás elvesztése azt jelentheti, hogy a szaglási emlékek többé nem élednek újra, és nem alakulhatnak ki újak.

    Remélhetőleg idővel megértjük a szaglás elvesztésének következményeit oly sok embernél a kognitív és érzelmi funkciók minden aspektusában, beleértve a memóriát is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!