2024. május 3. péntek
More

    Gombák, a bőr ellenségei

    A bőrgomba ma általános jelenség. Egyes gombák környezetünk természetes részei, csak akkor okoznak betegséget, ha kedvező feltételeket biztosítunk a szaporodásukhoz, és törékeny szervezetünk nem tud védekezni ellene.


    A betegséget olyan kórokozó mikroszkopikus gombafajok okozzák, amelyek elsősorban a bőrfelületet és annak élettelen részeit – a felső szaruréteget, hajat, testszőrzetet és körmöket – támadják meg, de előfordulhatnak (pl. legyengült testben is), hogy a bőr alatti szövetekbe is behatolnak. Fizikai, közvetlen érintkezéssel terjed, ám tárgyak általában nem terjesztik a gombás fertőzéseket.

    A különböző fajok többnyire a test különböző részeit fertőzik meg. Egyes esetekben súlyos gyulladásos tüneteket okozhatnak, például bőrpírt, fájdalmat, duzzanatot, melegséget az érintett bőrterületen, valamint fájdalmas hólyagokat vagy nedves lerakódásokat. Más esetekben a gombás betegség alig ismerhető fel, és csak kissé kiemelkedő, hámló foltok jelennek meg az érintett bőrterületen.

    Külön kiemelendő a Candida gomba (Candida albicans), amely ma „járványos” betegség. Ez a gomba mindenütt jelen van (szájban, emésztőrendszerben), de csak akkor okoz betegséget, ha kedvező környezetben szaporodni kezd. Leggyakrabban bőrtüneteket okoz, de legyengült betegeknél nehezen kezelhető szisztémás betegséghez vezethet.

    A betegség a test különböző részein fordulhat elő, és különböző jellemzőkkel rendelkezik

    Arc

    Jellegzetes rózsaszín, kerek, pikkelyes elváltozások kiemelkedő szegéllyel. Általában spirális alakot ölt, mivel a jelenség közepe gyorsabban gyógyul, miközben a betegség tovább terjed a szélekre.

    Fejbőr és haj

    Leginkább gyermekeknél fordul elő, Magyarországon ritka. A fertőzések macskákról emberre terjednek. Kisméretű, pikkelyes, félkopasz foltok csoportjaként jelenhet meg a fejbőrön (a hajszálak ketté töredeznek, így rövidebb szálak láthatóak az érintett területen), kis területeket érinthet, és ritkán a teljes fejbőrön is megjelenhet. Máskor súlyosabb gyulladás lép fel, és a fertőzött haj kihullik, kopasz foltok maradnak.

    Láb és lábujjak

    Gyakran előfordul, a legtöbb esetben a 3. és a 4. lábujj között kezdődik, majd ha nem kezelik, átterjed a talpra és a körmökre. Az érintett terület bőre átázik és felhólyagosodhat, lehámlik a fertőzött terület széle. Fájdalmas viszketés tapasztalható, és a beteg bőrfelülete fájhat.

    Körmök

    Kialakulhat a már említett lábgomba talaján, de lehet önálló betegség is, így a lábkörmökön gyakoribbak, mint a kéz körmein. Gyakran a köröm vastagabbá és világosabbá válik, ami alatt vastag szaruréteg halmozódik fel, ami jól látható a körömlemez úgynevezett szabad szélén. A körömlemez eltávolodik a körömágyról, súlyos, kezeletlen esetekben a köröm elhalhat a körömágy érintettsége miatt.

    Nyak, mellkas és has

    A pityriasis nevű bőrbetegség elszíneződött kis vagy nagy foltokkal jelentkezik, amelyek nem okoznak kellemetlenséget, általában a nyak, a mellkas és a has bőrén jelennek meg. A foltok színe a fehértől a barnáig bármilyen árnyalatú lehet. Fiatalkorban ez gyakori jelenség. Általában az érintett bőrfelület nem barnul le a bőr, ha napfénynek van kitéve.

    A bőrgomba kialakulásához vezető tényezők

    Az immunrendszer változásai és gyengülése miatt a gombás betegségek, különösen a candidiasis az alábbi csoportokban alakulnak ki:

    • Nedves bőrfelületek, amelyeket nehéz tisztán tartani
    • Rossz higiénia és elégtelen nyilvános terek
    • Orális antibiotikumok és úgynevezett szteroid készítmények
    • A körülmények romlása és gyengülése
    • Elhízottság
    • Cukorbetegség
    • Hormonális betegség
    • Terhesség

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!