2024. április 26. péntek
More

    Hatásos gyógyszer a trachoma ellen

    Kittenberger Kálmán, a nagy Afrika-kutató és vadász már száz esztendővel ezelőtt beszámolt a Kelet-Afrika őslakosságát sújtó betegségről, a trachomáról, amely ma is milliókat kínoz és vakít meg a trópusokon, elsősorban Afrikában és Indiában.

    Tanzánia falusi vidékein, ahol nemhogy vezetékes víz, de még fúrt kút sem létezik, a rendszeres tisztálkodás jószerével ismeretlen fogalom. A szenny és a piszok ideális táptalajt képeznek a Chlamydia trachomatis nevű baktérium számára, amelynek széthurcolásáról a mindenütt hemzsegő legyek gondoskodnak.

    A baktérium a szemhéj alá bejutva megtelepszik, elszaporodik, és megtámadja a szaruhártyát. Ez idővel a látás károsodását, hosszú távon pedig vakságot eredményez. Az Egyenlítő menti térségekben ma is mintegy 150 millió ember szenved trachomában; közülük négymillióan már megvakultak, további 5-10 milliónak helyrehozhatatlanul károsodott a látása. A fejlődő országokban megvakuló emberek egyhetede trachoma következtében veszíti el a szeme világát.

    Ez még ma is így van, holott a Chlamydia trachomatis a viszonylag könnyen leküzdhető kórokozók közé tartozik. Tiszta víz és rendszeres kéz- és arcmosás, a szemek kimosása: ezzel a módszerrel például Marokkó egyes vidékein 95 százalékkal sikerült csökkenteni a trachomás megbetegedések számát. Egy amerikai alapítvány anyagi támogatásával a Maghreb-ország számos térségében fúrtak kutakat, tiszta vízhez juttatva a helyi lakosságot, s megteremtve a testi higiénia alapfeltételeit.

    Fekete-Afrika országaiban azonban, ahol endemikus a korrupció és a közpénzek lenyúlása, ez a modell nemigen tűnik járhatónak. A másutt bevált, tetrán alapú antibiotikum, a tetraciklin is csődöt mondott: a szert ugyanis hat héten át minden nap be kell venni, csak akkor hatásos. Ez azonban túlzott elvárás olyan vidékeken, ahol esetleg napokig nem jut vízhez a lakosság.

    Az ő számukra nyújt reménysugarat egy új amerikai készítmény. Az azithromycin – a kísérletek tanúsága szerint – már egyszeri beszedés nyomán hatásosabb hosszú távú védelmet nyújt a trachoma kórokozójával szemben, mint a tetraciklin. A gyártó amerikai konszern lemondott a gyógyszernek az érintett országokban való forgalmazásáról, és 2001 óta tízmillió adagot bocsátott ingyen a nemzetközi trachoma-ellenes alapítvány rendelkezésére. A szervezet pedig gondoskodik arról, hogy az orvosság eljusson a rászorulókhoz.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!