2023. április 1. szombat
More

  A meditáció és a jóga enyhítheti az irritábilis bél tüneteit

  A meditáció és a jóga együttes alkalmazásán alapuló terápia enyhítheti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit – állapították meg egy kis méretű klinikai próbában amerikai kutatók.

  A vizsgálatba 75, ezzel az emésztési zavarral élő nőt vontak be a kutatók, akik úgy találták, hogy a három hónapon át tartó “nemtörődömségi tréning” nagyobb mértékben javította állapotukat, mint amennyire a támogatói csoportba járó nők tünetei javultak. A megállapítás arra utal, hogy a technika alkalmas lehet az IBS terápiájára.

  “Ezeknek a készségeknek a megtanulása ráadásul teljesen biztonságos, és a páciensek saját maguk alkalmazhatják akkor és ott, amikor és ahol nekik megfelel” – mondta el Delia Chiaramonte, a Marylandi Egyetem kutatója.

  Az irritábilis bél szindróma oka nem ismert, ám a szorongás és a hibás megküzdési stratégiák hozzájárulnak kialakulásához vagy súlyosbodásához. A betegség puffadást, hasi fájdalmakat, vizes székletet vagy szorulást okoz.

  A tréning alatt meditációs gyakorlatokat és gyengéd jóga testtartásokat tanítottak az érintetteknek. Megtanulták azt is, miként érzékelhetik jobban testük egyes részeit, például izmaik állapotát úgy, hogy figyelmüket az adott részre irányítják.

  A tanulmány az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban jelent meg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!