2022. december 5. hétfő
More

  Sportos nőknél ritkább a terhességi diabétesz

  Amerikai kutatások szerint azoknál a nőknél, akik terhességük előtt aktív, sportos életmódot folytattak, és minden nap gyalogolnak is, sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a várandósság ideje alatt cukorbetegek lesznek.

  Általában a terhes nők 4-7 százaléka szenved terhességi cukorbajtól, ami az újszülött számára több, súlyos betegség kialakulásának kockázatával jár, az ilyen anya maga pedig a későbbiekben hajlamosabb lesz a 2-es típusú diabéteszre.

  Több kutatás igazolta már, hogy a túlsúly jelentős rizikófaktornak számít, de kevesen vizsgálták a többi, cukorbetegséget kiváltó tényezőt.

  Ezért is fontosank a Harvard Egyetem és a bostoni Brigham Kórház orvosainak vizsgálatai, amelyek során több mint 21 ezer – 24-44 év közötti – nőt vizsgáltak meg, figyelték heti aktivitásukat, azt hogy hány órát szenteltek a gyaloglásnak, azt milyen sebességgel tették, valamint hogy mennyi időt töltöttek a televízió előtt. Ezen kívül számításba vették az alanyok súlyát, dohányzási- és alkoholfogyasztási szokásait is.

  Tíz év eltelte után 1428 nőnél mutattak ki terhességi diabéteszt. Összességében azt tapasztalták a kutatók, hogy az intenzív sportot végzők, de még a legalább négy órán át tartó, könnyű sétákat tevők esetében is 30-40 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata. Azok a nők viszont, akik terhességük előtt legalább heti 20 órát töltöttek tévézéssel, és semmilyen fizikai tevékenységet nem végeztek, dupla olyan gyakorisággal lettek cukorbetegek. Az eredményekről az Archives of Internal Medicine című szaklapban jelent meg összefoglaló.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!