2023. március 23. csütörtök
More

  Mi a leggyakoribb meddőségi ok?

  A PCOS és az inzulinrezisztencia, a fiatal felnőtt nők körében egyre gyakoribb szindróma napjainkban a női meddőség egyik vezető oka. Hogyan kell kezelni? Milyen kezelési lehetőségek vannak?


  A PCOS (policisztás petefészek szindróma) elnevezése félrevezető, mert az elnevezés a betegségnek csak egy tünetére utal, és az alábbi három tünetcsoport közül bármelyik kettő megléte elegendő a diagnózis felállításához – ha más endokrin rendellenességek kizárhatók:

  • Peteérési vagy menstruációs zavarok (szabálytalan havi vérzés vagy ovuláció hiánya a ciklus során)
  • Az androgéntöbblet tünetei (pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, hasi zsír) vagy laboratóriumi jelek (például emelkedett tesztoszteronszint)
  • A policisztás petefészkeket ultrahanggal észlelik (ebben az esetben mindkét petefészekben kisméretű, 8-10 mm-es ciszták találhatók, amelyek gyöngysorként helyezkednek el).

  Mikor lehetsz beteg?

  A rendellenesség közvetlenül serdülőkorban, a hormonrendszer aktiválódásával jelentkezhet. Ebben az esetben a fiatal lányoknak kezdettől fogva nincs rendszeres ciklusuk. De később is jelentkezhet, például elhízás miatt vagy szülés után, hiszen a terhesség megváltoztatja a petefészkek hormonérzékenységét.

  Ajánló   A PCOS tünetei és kezelési módjai

  A PCOS prevalenciája

  A nők 10%-át érinti, de egyes irodalmi adatok szerint a gyakoriság akár 26%-ot is elérhet. Sokan nem is tudják, vagy csak sejtik, hogy valami nincs rendben. Igyekeznek “elfedni” a tüneteket, és fogamzásgátlót írnak fel, ez egy sajnálatos nőgyógyászati ​​gyakorlat. Azonban amint egy nő gyermeket akar szülni, és abbahagyja a tabletta szedését, a tünetek a lehető leghamarabb visszatérnek vagy súlyosbodnak. Manapság a PCOS a meddőség vezető oka, és a legtöbb nő szembesül PCOS-szal, amikor hosszú ideig próbál teherbe esni, sikertelenül.

  Oka

  A PCOS pontos oka továbbra sem tisztázott. Az orvosi gyakorlatban azonban egyre inkább felismerik, hogy kapcsolat van a PCOS és az inzulinrezisztencia (IR) között. Néha tünetként vagy okként említik, a hangsúly az inzulinrezisztencián van a PCOS-ben szenvedő nők jelentős részében. Inzulinrezisztencia (IR) esetén nagyobb (abnormális) mennyiségű inzulinra van szükség. Fellép a hiperinzulinémiának nevezett állapot, amelyet a vérben jelentősen megemelkedett inzulinszint jellemez.

  Az életmódváltásból adódó környezeti tényezők fontos szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásában:

  • Helytelen táplálkozás (rendszertelen, ritka étkezés, túlzott kalóriabevitel, rostszegény étrend, zsírban és telített zsírsavakban gazdag ételek előnyben részesítése)
  • A fentiekhez szorosan kapcsolódik a túlsúly, különösen a hasi elhízás
  • Mozgásszegény életmód (rendszeres testmozgás hiánya és mozgáshiány a közlekedés gépesítése miatt)
  • Fokozott nyomás.
  Ajánló   Van-e hatása a pajzsmirigy alulműködésének a terhességre?

  Hogyan kezelik a PCOS-t és az IR-t?

  A PCOS és az IR kezelése gyakorlatilag megegyezik, mert ha többé-kevésbé állandó szinten tartjuk a szervezetben az inzulin értékeket, akkor csökken a férfihormonok feleslege, és ezért ovuláció is bekövetkezik, ami befolyásolja a petefészkek működését. Ezért ma a gyakorlatban a PCOS-ben és az inzulinrezisztenciában szenvedők ugyanazt a kezelést kapják. Ez a kezelés radikális életmódváltást tartalmaz:

  • Megfelelő étrend (naponta ötször étkezz, figyeld a szénhidrát- és kalóriatartalmat, hasonlóan a diabetikus étrendhez; kerüld a cukros és fehér lisztet tartalmazó ételeket)
  • Mozogj rendszeresen – A testmozgás nagyon fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében.
  • Szükség esetén gyógyszeres kezelés is segíti az inzulinszint beállítását.
  • A diétát, a testmozgást és a gyógyszeres kezelést együttesen „hármas esszenciális terápiaként” ismerik, és a közelmúltban egy másik nagyon fontos összetevővel, a spirituális pillérrel egészültek ki.

  Miért fontos a negyedik pillér, a pszichológiai támogatás?

  A diétát, a testmozgást és a gyógyszeres kezelést együttesen „hármas esszenciális terápiaként” ismerik, és a közelmúltban egy másik nagyon fontos összetevővel, a spirituális pillérrel egészültek ki. Az életmódbeli változások teljesen megváltoztatták korábbi életeinket, és ebben az újjáépített életben új egyensúlyt kell találnunk. Az egyensúly elérése és megtartása sokkal könnyebb, ha kellően erős a pszichológiai alap.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!