2022. október 6. csütörtök
More

  Pete- és ondósejtek kialakítására képes sejteket hoztak létre

  Megtalálták a módját amerikai kutatók, hogy embrionális őssejteket vegyenek rá, alakuljanak át a pete- és ondósejtek elősejtjeivé, ezzel az emberi egyedfejlődés legkorábbi szakaszába nyertek bepillantást – jelentették a Nature tudományos magazinban.

  A megállapítások az örökletes betegségek megértéséhez, valamint a terméketlenség kezeléséhez is közelebb visznek – közölték a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói.

  Renee Riejo Pera, a tanulmány vezetője felidézte, hogy korábban nem volt lehetőség megfigyelni, miként alakulnak ki az ivarsejtek – a petesejt és a spermium – a csíravonal sejtleszármazási sorozatában, milyen gének szükségesek ehhez, mely genetikai útvonalak aktívak közben. “Az ember csírasejtjei a várandósság első trimesztere során, a megtermékenyítés utáni 12. naptól fejlődnek ki, ide nem tekinthetünk be” – magyarázta Pera.

  Pera laboratóriumában kidolgoztak egy módszert arra, hogyan jelölhetik meg zöld fluoreszcens fehérjével azokat a sejteket, melyek az embrionális őssejtből kiindulva később ivarsejtté alakulnak át. A jelölőfehérje fénye csak akkor látszott a kísérletekben, amikor a csírasejtek formálódtak.

  Amint meggyőződtek róla a kutatók, hogy valóban csírasejtek képződtek, egyenként ki- és bekapcsoltak néhány olyan gént, melyekről úgy hitték, fontos szerepet játszanak az embrionális őssejtből éretlen ivarsejtté való alakulás folyamatában. A tesztel gének a DAZ, DAZL és a BOULE.

  A további vizsgálatokban kiderült, hogy a DAZL volt az átalakulás kulcsa; amikor kikapcsolták, felére csökkent a csírasejtek száma. A DAZ és BOULE jelű gének a meiózis folyamatában játszottak szerepet, ez a megtermékenyítés előtt zajlik le, a kromoszómakészlet megfeleződik annak érdekében, hogy a hím és női ivarsejtek egyesülése után újra teljes lehessen az állomány.

  Az ondósejtek egy része átment a meiózis egész folyamatán. “Ez azt jelenti, hogy valóban fején találtuk a szöget. Eljutottunk oda, ahová akartunk, ha meiózist látunk a petricsészében” – mondta Pera. A sejtek éretlen spermiumot hoztak létre, amely csak egy kópiát hordoz a kromoszómákból, ez a lombikbébi-eljárásoknál lehet nagyon fontos.

  Pera kutatócsoportja reméli, hogy felnőtt, testi őssejtekből kiindulva, azok újraprogramozásával is sikeres lesz az új megközelítés.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!