2024. március 29. péntek
More

    A penész kialakulásának megelőzése

    A penészgombák gyakorlatilag bármin megnövekedhetnek a ház körül – a fától, a szőnyegtől és az élelmiszerektől a falak szigetelőrendszeréig. Kövesd ezeket az irányelveket, hogy megszabadítsd az otthonodat a kellemetlen penésztől.


    A Responsible Solutions to Mold Coalition szerint a penész manapság elterjedtebb, mert az energiahatékonyság javítására való összpontosítás légtömörebb otthonokat eredményezett, amelyek nem lélegeznek, valamint a régebbi szerkezetek és az összetettebb otthontervek növelték a nedvesség behatolásának lehetőségét.

    A National Center for Healthy Housing szerint a lakástulajdonosok egyre jobban aggódnak otthonaik beltéri levegőminősége miatt, mivel az amerikaiak idejük körülbelül 90 százalékát bent töltik. Az Asztma és Allergia Alapítvány azt állítja, hogy négyből egyet érint az asztma és az allergia, és a fő kórokozók a por és a penész.

    A penészről

    A penészgombák a ház körül gyakorlatilag bármin megnövekedhetnek – a fától, a szőnyegtől és az élelmiszerektől a falak szigetelőrendszeréig. A penész általában ott növekszik, ahol túl sok a nedvesség, például a mosogató alatti nedves szekrényben vagy egy szivárgó ablak körül, ezért fontos, hogy ezeket a területeket szellőztesd, és megakadályozd a nedvesség felhalmozódását.

    Az is fontos, hogy megakadályozzuk, hogy a penész behatoljon otthonunkba. A penész általában úgy alakul ki, hogy a víz vagy a penész behatol a szellőzőnyílásokon, valamint a fűtési és hűtőrendszereken keresztül, majd rátapad a jól lezárt, alig vagy egyáltalán nem szellőző fürdőszoba falaira. Ha ezeket a helyeket jól karbantartod és szellőzteted, megakadályozod a penész kialakulását.

    Mítoszok és valóság

    Responsible Solutions to Mold Coalition, egy chicagói székhelyű 16 vállalat, egyesület, valamint kormányzati és tudományos szervezet együttműködése, összeállított egy listát a penészgombák jellemzőiről és módjairól, amelyekkel megakadályozhatod, hogy a gomba beszivárogjon az otthonodba:

    1. tévhit: A penész csak papíron, fán és más szerves anyagokon nő

    A penész bármilyen felületen megnő. Még a lapos és sima felületek, mint az üveg, üvegszál és acél is penészérzékenyek. Amíg a penészspórák (amelyek mindig a levegőben vannak), a nedvesség és a részecskék (például a por) elterjedtek, a penészgomba elszaporodhat. A penészgomba elleni küzdelem egyetlen hatékony stratégiája a nedvesség szabályozása, például párátlanítók és ventilátorok felszerelése a pincékbe és konyhákba.

    Rebecca Morley, a National Center for Healthy Housing ügyvezető igazgatója azt javasolja, hogy távolítsd el az összes penészes anyagot, és cseréld ki őket rendkívül tartós penészálló anyagokra a kádban/zuhanykabinban, miután a szivárgást vagy más nedvességforrást megszüntették.

    2. tévhit: A víz behatolása elkerülhetetlen

    A lakástulajdonosok könnyen megakadályozhatják a víz behatolását azáltal, hogy ügyelnek a ház körüli szivárgásokra, különösen a fürdőszobai csaptelepek, zuhanyzók és WC-k esetében. Az építési szakértők arra kérik a háztulajdonosokat, hogy legyenek figyelmesek a penészesedés jeleire, beleértve a nedvességet, a szagokat, az elszíneződést, a festék leválását, a páralecsapódást, a tömörített szigetelést és a tényleges penészkitöréseket. A New York-i Egészségügyi Minisztérium azt állítja, hogy figyelnünk kell az enyhén szőrös, elszíneződött vagy nyálkás foltokat, amelyek egy bizonyos idő alatt nőnek.

    3. mítosz: A víz és a penészgomba behatolásával kapcsolatos egyetlen probléma a penész

    A víz és a penész behatolása olyan, mintha kinyitná Pandora szelencéjét. A penész, a rovarok és más kártevők szeretik a nedves környezetet. A nedvesség súlyosan károsíthatja az alapvető építőanyagokat is, például otthonod alapjait, ezért ügyelj arra, hogy megtaláld, hová jut be a víz és a penész, és találj intézkedéseket annak megakadályozására.

    Ha építőanyagaid már nedvesek vagy penészesek, azonnal cseréld ki őket száraz alternatívára. Az USG SHEETROCK és MOLD TOUGH gipszpaneljei penészedésgátló anyagokkal készülnek a papír felületén, a papír hátoldalán és a magban. A DUROCK, USG cementlemeze vízálló, amely megakadályozza a penész felhalmozódását, és könnyen felszerelhető. Dan Collins, az USG vezető menedzsere a MOLD TOUGH használatát javasolja a szokásos kőzet és zöld tábla helyett a pincékben, konyhákban és fürdőkben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!