2022. december 4. vasárnap
More

  A terhesség első harmada után is érdemes elhagyni a dohányzást

  Ha a dohányzó várandós anyák terhességük elején leszoknak a cigarettáról, jelentősen csökkenthetik a koraszülés és a túl kis súlyú babák születésének kockázatát – állítják amerikai kutatók az Obstetrics and Gynecology című szaklapban, 900 ezernél több születés adatai alapján.

  A vizsgálat megállapítása szerint a túl kis súllyal vagy túl korán születő babák kockázata körülbelül azonos a korábban nem dohányzó és a terhességük első harmadában leszokó kismamák esetében. A dohányzást a második harmadban elhagyó várandós nőknél a kockázat ugyan magasabb, ám még mindig kisebb, mint azoknál, akik továbbra is cigarettáznak – közölte Laura L. Polakowski, az atlantai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kutatója.

  Az Egyesült Államokban 2003-ban módosított születési tanúsítványok arra vonatkozó adatokat is tartalmaznak, hogy az anya dohányzott-e vagy sem várandóssága három trimeszterében. A kutatók ezeket az adatokat elemezték a terhesség kimenetelével összevetve. A vizsgálat 11 módosított tanúsítványt alkalmazó államban, 2005-ben született 915.441 gyerek adataira terjedt ki.

  Az egész várandósságuk alatt dohányzó nők gyerekeinek 10 százaléka volt koraszülött, de korához képest nem éretlen; 15 százaléka született időben, ám kis súllyal; 2 százaléka pedig korán és kis súllyal született. Ugyanezen arányok azok között, akik csak az első harmadban dohányoztak: 8 százalék, 9 százalék, illetve 1 százalék voltak.

  Minden egyéb tényezőt figyelembe véve a kutatók úgy találták, hogy azok a nők, akik az első harmad végéig leszoktak a dohányzásról 31 százalékkal csökkentették a korán, de normál súllyal szülés kockázatát, 55 százalékkal a túl kis súllyal születő babák világra jöttét, és 53 százalékkal a korán és kis súllyal születés kockázatát azokhoz képest, akik végig dohányoztak.

  A dohányzás elhagyásából származó előny különösen nagy volt a 40 éves koruk fölött szülő nők körében, akiknél egyébként az átlagosnál is nagyobb kockázatot hordoz a várandósság alatti dohányzás.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!