2022. november 29. kedd
More

  Várandósan a tubákolás még a cigarettázásnál is ártalmasabb a magzatra

  A várandósan tubákoló, dohányt felszippantó anyák gyerekeinél gyakoribb a légzési probléma, mint a cigarettázó kismamák babáinál – állapították meg tanulmányukban svéd kutatók.

  A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Anna Gunnerbeck vezetésével 610 ezer gyerek egészségügyi adatait tekintették át, akik 1999 és 2006 között születtek Svédországban.

  Sokan úgy vélik, hogy a dohány felszippantása kevésbé káros az egészségre, mint a cigaretta, mert égéstermék nem jut a tüdőbe. A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azonban a születendő gyerekre ártalmasabb lehet az előbbi szokás.

  A kutatók úgy találták, hogy a dohánytermékeket nem fogyasztó anyák gyerekeinél ezerből egy-kettőnél jelentkezett időnkénti légzésleállást okozó légzési probléma, apnoé. A cigarettázó anyák gyerekeinél ennek kockázata mintegy 50 százalékkal emelkedett, a tubákoló anyák gyerekeinél pedig több mint kétszer nagyobb volt a kockázat az átlagoshoz képest.

  Svédországban gyakoribb a tubákolás, mint más országokban, ahol inkább a nikotintartalmú tapaszok, rágógumik terjedtek el abban a hitben, hogy azok kevésbé ártalmasak terhesség alatt. Gunnerbeck azt javasolja a kismamáknak, hogy a várandósság alatt semmilyen típusú nikotinpótlást ne alkalmazzanak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!