2024. április 19. péntek
More

    Súlyos tévhitek a májbetegségekről

    A „májbetegség” kifejezésről sokaknak egyből az alkoholisták ugranak be, az emberek többsége ugyanis a mai napig abban a tudatban él, hogy csupán a rendszeresen italozók küzdhetnek májproblémákkal. Azonban ez is csak egy a májbetegségeket övező tévhitek közül.

    A máj igen lényeges szerepet tölt be a szervezetünkben. Részt vesz egyebek mellett a méregtelenítésben, az epe kiválasztásában, fontos fehérjék termelésében, a vérzsír- és vércukorszint szabályozásában, valamint az anyagcsere-folyamatokban is. Leggyakoribb betegségei közé sorolható a májgyulladás, a májtályog, a zsírmáj és a májzsugor is. Nézzük, melyek a legelterjedtebb és legsúlyosabb tévhitek a májbetegségekkel kapcsolatban.

    Tévhit: csak a temérdek mennyiségű alkohol káros

    Az alkohol károsító hatásáról már valószínűleg mindenki hallott. Sokan viszont úgy hiszik, hogy ez kizárólag alkoholizmus – pontosabban a rendszeres italozás, illetve nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása – esetén érvényesül. A nőknél heti 8, a férfiaknál pedig heti 15 adag alkohol már komolyan árthat a májnak, de ugyanez igaz, ha ugyan csak ritkán iszunk, viszont akkor egy este alatt akár 4-5 ital is lecsúszik egymás után. Ha pedig valamilyen gyógyszer mellé iszunk, az szintén súlyos károkat okozhat – még akkor is, ha kis mennyiségű alkoholról beszélünk.

    Tévhit: mindig az alkohol a bűnös

    Sokféle májbetegség létezik, amelyek hátterében számtalan ok állhat – az alkohol csak egy ezek közül. Az autoimmun májgyulladás például akkor alakul ki, ha összezavarodik az immunrendszerünk és megtámadja a májat. Az úgynevezett nem alkoholos zsírmáj a leggyakrabban az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly vagy elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, az öregedés, illetve a dohányzás számlájára írható. Ezeken kívül az is előfordulhat, hogy egy tartósan szedett gyógyszer mellékhatásaként szenved károsodást a májunk, de genetikai tényezők is növelhetik a rizikót.

    Tévhit: a májgyulladás hátterében mindig vírus áll

    Valóban léteznek súlyos májgyulladást okozó vírusok, azonban nem csak az ezekkel való megfertőződés vezethet ehhez a problémához. Számos más ok miatt is károsodhatnak annyira a májsejtek, hogy annak gyulladás legyen a vége.

    Tévhit: a májbetegségeket könnyen elkaphatjuk másoktól

    Ha valakiről kiderül, hogy vírusos májgyulladással küzd, akkor a környezetük gyakran megrémül: lehet, hogy ők is elkapták. Pedig még a vírusok által okozott májgyulladást sem könnyű elkapni másoktól, ez ugyanis nem terjed köhögéssel vagy tüsszentéssel, de bőrkontaktus vagy csókolózás révén sem. Az várandós nők viszont átadhatják a vírusos májgyulladást a magzatuknak, illetve akkor is előfordulhat a vírus átvitele, ha például a kábítószer-fogyasztók közös tűt használnak, vagy ha biztonsági intézkedések nélkül történik meg a vérátömlesztés. Bizonyos esetekben tetoválás készíttetése vagy szex útján is elkapható a májbetegséget kiváltó kórokozó.

    Tévhit: a májkárosodás minden esetben visszafordítható

    A májunk csodálatos, hiszen nemcsak arra képes, hogy több száz, a szervezet egészséges működése szempontjából fontos feladatot ellásson, hanem arra is, hogy regenerálódjon a kisebb sérüléseket követően. Nagyon súlyos mértékű vagy hosszú ideje fennálló károsodást viszont már nem tud helyreállítani. Szélsőséges esetben a máj hegesedhet, végül pedig akár le is állhat – ha ez utóbbi megtörténik, akkor már csak egyetlen lehetőségünk maradt az életben maradásra: a májátültetés. Ez egy nagyon komoly műtét, amelyet követően életünk végéig gyógyszert kell szednünk.

    Tévhit: ha csak vizet iszunk, nem lesz májproblémánk

    A víz kétségtelenül a legjobb választás, ha folyadékpótlásról van szó. Egyéb előnyei mellett hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának megelőzéséhez is, annak ugyanis az egyik fő oka a szénhidrátok – köztük a cukros üdítők – túlzásba vitt fogyasztása. A vízivás azonban önmagában nem képes megelőzni az összes májproblémát – a vírusos májgyulladások ellen például biztos védelmet csak a védőoltások tudnak nyújtani.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!