2024. április 18. csütörtök
More

    A gyilkosság és az öngyilkosság a vezető halálok szülés körül

    Nagyobb valószínűséggel halnak meg gyilkosság vagy öngyilkosság miatt a várandós és az egy éven belül szült amerikai nők, mint más, terhességgel összefüggő orvosi probléma következtében – állapította meg egy amerikai tanulmány.

    Az erőszakos halállal eltávozott nők nagyjából felének valamilyen konfliktusa volt jelenlegi vagy korábbi partnerével – írják az Obstetrics and Gynecology című orvosi folyóiratban közzétett dolgozat szerzői. Szakértők ehhez kapcsolódva a várandósság alatti családi problémák alaposabb szűrésére hívják fel a figyelmet.

    Christie Palladino kutatásvezető, a Georgiai Egészségtudományi Egyetem munkatársa rámutatott, hogy az orvosi ellátás fejlődésével a terhesség alatti szokványos egészségügyi okok miatt kevesebb nő hal meg.

    Elemzéséhez a csoport a betegségek ellenőrzésével és megelőzésével foglalkozó amerikai központ, a CDC 2003 és 2007 közötti adatait használta fel. Ebből kiderült, hogy 100 ezer terhes vagy egy éven belül szült nő közül három lett gyilkosság áldozata és kettő vetett véget önként életének. Ezzel szemben 100 ezer nő közül kevesebb mint kettő halt meg vérzés, a méhlepény rendellenessége vagy terhességi magas vérnyomás miatt.

    Az öngyilkosság következtében meghalt nők között nagyobb arányban voltak a fehérek és az amerikai őslakosok, a férjezetlenek és a 40 év felettiek. Nagyobb eséllyel lettek gyilkosság áldozatává az idősebb nők és a 24 évnél fiatalabbak, ahogyan az afrikai amerikai és a férjezetlen nők is.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!