2024. március 29. péntek
More

    Táplálkozás a terhesség alatt

    A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó élelmiszerekből, ételekből álljon össze, olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében.

    Terhesség idején mindenféle szélsőséges táplálkozási forma kerülendő, mivel a baba egészséges fejlődéséhez minden tápanyagra szükség van. Fontos elem a változatosság, de leginkább arra kell figyelni, hogy a szükséges kalória mellett megfelelő arányú, mennyiségű, zsír, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag, valamint növényi és állati eredetű fehérje jusson a szervezetbe.

    Az állati fehérjék bevitelét főként tojás, tengeri hal, szárnyas, tej és tejtermékek fogyasztásával érdemes megoldani. A zsiradékok közül az ételkészítéshez elsősorban a növényi olajokat ajánlják a táplálkozási szakemberek a terheseknek is, hiszen az állati eredetű zsiradék egyébként is jelen van az étrendben.

    A szénhidrátok közül az összetett szénhidrátokra kell helyezni a hangsúlyt, amelyeket elsősorban gabona- és zöldségfélék evésével lehet biztosítani. A gabonatermékek közül a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből, grahamlisztből készült terméket, valamint a korpás pékárut tegyük a bevásárlókosárba. Ezek rosttartalma segít a várandósok körében gyakorta előforduló székrekedés megelőzésében is.

    A kismamáknak napi 25-30 grammnyi rostfogyasztást szoktak ajánlani. A rostbevitelhez a zöldség-, főzelékfélék, száraz hüvelyesek és gyümölcsök szintén hozzájárulnak.

    Az ásványianyag- és vitaminszükséglet szintén megnövekszik a várandósság előtti állapothoz képest. A magasabb folsavbevitelnek főként az első 3 hónapban van nagy jelentősége a fejlődési rendellenességek megelőzéshez. A magzat részéről a kalciumigény a terhesség harmadik harmadában a legnagyobb. A megnövekedett vitamin- és ásványi anyag szükséglet egy része a változatos táplálkozással fedezhető. Ha mégis szükség volna étrend-kiegészítő tablettára, szedését csak orvosi konzultáció után kezdje el a kismama, az úgynevezett magzatvédő vitamint azonban már a terhességet megelőzően szokták ajánlani az orvosok.

    A várandósok többségénél előfordul az úgynevezett kívánósság, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy azelőtt nem igazán kedvelt ételeket is szívesen enne, vagy egy-egy kedvencét szinte bármikor, bármilyen mennyiségben képes (volna) elfogyasztani.

    A szakemberek nem mondják, hogy a vágyott élelmiszerről le kell mondani, – még ha édességről, desszertről, süteményről, csokoládéról van is szó. A kismama (is) ehet édességeket, de mértékletesen, továbbá semmiképpen nem valamely étkezés helyett, hanem utána. Mivel azonban az édességfogyasztás hosszú távon, káros súlytöbbletet eredményezhet, előnyben részesítendők a tej-, túró, illetve a gyümölcsalapú édességek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!