2024. március 28. csütörtök
More

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapította meg egy új kanadai tanulmány.

    A Montreali Egyetem kutatói szerint a születési rendellenességek kockázata az antidepresszánst szedő nőknél 6-10 százalék, míg a nem gyógyszerezett nőknél 3-5 százalék. Ez a különbség elég nagy ahhoz, hogy megkérdőjelezze az antidepresszánsok használatát a várandós nőknél, különösen azért, mivel hatásuk a legtöbb esetben csupán marginális.

    „A terhesség alatt az anyát kezeli az ember, de a meg nem született magzatért aggódik, és az előnyök szükségszerűen nagyobb súllyal esnek a latban, mint a kockázat” – mondta Anick Bérard, az egyetem gyógyszerészeti fakultásának professzora.

    A terhesség és a depresszió elismert szakértője már korábban kapcsolatot talált az antidepresszánsok szedése és a vetélés, valamint az alacsony súllyal, esetleg autizmussal született gyerekek között. Tanulmánya az elsők között van, amely a születési rendellenességek magasabb előfordulási arányára hívja fel a figyelmet a depresszió miatt gyógyszerekkel kezelt nőknél.

    Kanada Quebec tartományában évente mintegy 135 ezer nő lesz állapotos, közülük 7 százaléknál jelentkeznek a depresszió közepes vagy enyhe tünetei, súlyos tünetei csak kevesebb mint egy százaléknál fordulnak elő.

    Bérard a British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmányhoz több mint 18 ezer quebeci depressziós nőt vizsgált egy adatbázis alapján, amelyben 1998 és 2009 között csaknem 300 ezer állapotos nő adatait rögzítették. A vizsgált csoportban mintegy 3600 nő – 20 százalék – szedett antidepresszánsokat a terhesség első három hónapjában. A professzor elmondta, hogy azért csak az első trimesztert vizsgálták, mert a 12. hétre már a magzat teljes szervezete kifejlődik.

    A kutatás megállapította, hogy az antidepresszánsként szedett gyógyszerek gátolják a magzatot a szerotonin beépítésében, ami potenciálisan egy sor rendellenesség kialakulásához vezethet.

    A tanulmányban példaként említett Celexa (citalopram) szedése esetében a születési rendellenesség 5 százalékról 8 százalékra ugrott, összesen 88 születési rendellenesség esetében találtak kapcsolatot a szer használatával.

    Egy másik gyógyszer, a Paxil (paroxetin) hatására megnőtt a szívvel kapcsolatos rendellenességek kialakulásának kockázata, a venlafaxin a máj, a triciklikus antidepresszánsok pedig a szem, a fül, az arc és a nyak defektusaiért lehetnek felelősek.

    Bérard arra is figyelmeztetett, hogy mivel egyre nagyobb számban fordul elő a terhesség alatti depresszió, nagyon óvatosan kell bánni a gyógyszerezéssel a tünetek kezelésében, és inkább a gyógyszermentes, alternatív kezelési módokkal kell próbálkozni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!