2023. március 23. csütörtök
More

  Túlsúlyos kisgyerekek lehetnek a duci babáktól

  A korai étkezési szokások fontosságát jelzi, hogy gyermekként nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak azok, akik kisbabaként is nagyobb súlyúak voltak.

  Figyelni a gyerekek étkezését és bátorítani őket arra, hogy sok vizet igyanak, segíthet kordában tartani a súlyukat – olvasható a Pediatrics című szaklapban megjelent két tanulmányban.

  Az utóbbi húsz évben az Egyesült Államokban duplájára nőtt az elhízott gyerekek száma, a gyerekek egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az járványszerű elhízás egészségügyi problémákhoz vezethet, nőhet a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázata.

  A Harvard Egyetem és a bostoni gyerekkórház kutatói négy csoportra bontva vizsgáltak 559 gyereket. Az apróságokat születési, hathónapos, és hároméves korukban mért súlyuk és magasságuk alapján vizsgálták, háromévesen minden 10 gyerekből egy elhízott volt.

  A születéskor legnagyobb súlyúaknak és a hathónapos korukra sokat felszedő kicsiknek együttvéve 40 százalékkal magasabb volt az esélyük arra, hogy háromévesen elhízottak legyenek.

  “Ez arra utal, hogy a kiskori gyors súlygyarapodás az, ami jobban növeli a kockázatokat a nagyobb születési súlynál” – írta kollegáival Elsie Traveras. A hároméves korban tapasztalt elhízás nem feltétlenül marad meg a gyerekkor későbbi szakaszában vagy a felnőttkorban, de növeli a kockázatokat – állítják a szakemberek.

  A Harvard kutatói szerint fontos megtanítani a szülőknek és más gondviselőknek, hogy jobban figyeljenek a gyerekek étrendjére, és felismerjék, mikor lakott jól a gyerek.

  A folyóiratban megjelent másik tanulmány szerint egyszerű módja megakadályozni a gyerekek hízását azzal, hogy sok víz fogyasztására ösztökélik őket – írják a dortmundi gyermektáplálkozási kutatóintézet munkatársai. Dortmund és Essen szegényebb környékeinek iskoláiban vízcsapokat állítottak fel, és 1641 második és harmadik osztályos tanulót bátorítottak arra, hogy igyanak több vizet. Az iskolások mindössze egy pohárnak megfelelő vízmennyiséggel ittak többet, de így is 31 százalékkal csökkent az elhízás veszélye.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!