2024. április 26. péntek
More

    Olcsón is lehetünk egészségesek

    Sokat beszélünk az egészséges életmódról, de nem tudjuk igazán, hogyan lehet betartani. Drágának tartjuk, az egyre nehezedő létfenntartás érdekében vállalt túlmunkák miatt pedig időnk sincs rá.

    – Hogyan lehet ilyen körülmények között megvalósítani a szükséges életmódváltást? – kérdezték dr. Tamasi Józsefet, a Természetgyógyász Szakmai Kollégium elnökét.

    – Az egészséges életmód elsősorban nem pénz, hanem szemlélet kérdése. Az egyik módja az egészséges étrend kialakítása. A természetgyógyászoknak vannak módszereik, amelyekkel gazdaságosan ki lehet alakítani a családi konyha étrendjét. Például nem a primőrök fogyasztását javasoljuk, hanem az évszaknak megfelelő gyümölcsökét, zöldségekét, gabonafélékét. Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan feldolgozhassa őket, elengedhetetlen a túlfőzés helyett rövid ideig történő párolásuk. Kívánatos minél több nyers étel fogyasztása, mert így hasznos vitaminok és ásványi anyagok maradnak az emberi szervezet számára sértetlenül.

    – Az év felében többnyire konzerv és fagyasztott zöldfélék vannak.

    – Kerüljük fogyasztásukat. A csíráztatott magvak pótolják vitaminszükségletünket. Az egész kiőrlésű gabona nemcsak egészséges, hanem a malomipart is megkíméli az őrlemény szétválasztásától. A drága csokoládé, cukorka helyett rágcsáljunk a nem is olyan régen még közkedvelt sárgarépát, mazsolát, szárított gyümölcsöt. A húsénál jóval olcsóbb tej, tejtermékek gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával számos gyógyíthatatlan betegség korai kialakulását megelőzhetjük. Például tej és tejtermékekével az osteoporosist. A vitamindús étkezés gazdasági ágazati szempontból is kifizetődő, mert a növényi táplálékot nyolcad akkora területen lehet megtermelni, így a világ étkezési gondjait is csökkenteni lehetne.

    – A depresszió leküzdésére milyen nem pénz- és időigényes módszert ajánl?

    – A kora reggel és a késő este is elvégezhető a test ellazítását eredményező relaxációt és a meditációt otthon is gyakorolhatjuk. A meditáció elmélkedést, töprengést jelent, ami által kezdetben reggel el kell képzelni az aznapi teendőket és a megoldás módszereit. Este pedig le kell vonnunk a cselekvési stratégiánk következményeit, értékeljük érzéseinket. A meditáció a tudatalatti felszínre hozásának a módja, ami által szembesülünk mindazzal, ami számunkra vonzó illetve taszító volt.

    Így nem marcangol bennünket a tudatunk alatt, hanem ismeretében képesek leszünk a cselekvésre, életünk, cselekedeteink módosítására. A relaxálás és a meditáció tehát az emberi egészség és cselekvés előfeltétele. Az egészséges emberi test és lélek másik fontos előfeltétele a szabadidőben a friss, tiszta levegőn végzett sokirányú mozgás is.

    – Ön orvos és természetgyógyász. Az orvostudomány ma mit fogad
    el a természetgyógyászat eszközei közül?

    A természetgyógyász is segíthet

    – A természetgyógyászat elvei többek között a kínai medicinán is
    alapulnak. Az utóbbi az energiaáramlás eszméjére épült, ez a
    szemlélet idegen a modern orvostudományban. A nyugati világban ennek
    ellenére sok mindent elfogadnak a természetgyógyászat módszerei
    közül és különböző mértékben alkalmaznak is. Érthető, hiszen a
    modern orvoslásnak is természeti alapja van. Sok orvos használja az
    akupunktúrát krónikus izületi betegségek gyógyításakor,
    fájdalomcsillapításkor. Alkalmazza az életmódtanácsadást, a
    hidroterápiát, a fitoterápiát, a diétás tanácsadást, a
    mozgásterápiát.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!