2024. március 28. csütörtök
More

    A tipikusnál tovább tart a koronavírus okozta tüdőgyulladás

    Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó – vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

    Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, „elrabolja” a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül – írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

    Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

    Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben. A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás esetében lélegeztetőgépre kerültek esetében.

    „Célunk, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassuk, olyanná, mint egy súlyosabb nátha” – idézte az egyetem közleménye Scott Budingert, a tanulmány társszerzőjét. A Covid-19 az influenzához hasonlóan ugyanis nem fog eltűnni – tette hozzá Ben Singer társszerző.

    Ez az első olyan tanulmány, amelyben a kutatók szisztematikusan elemezték a koronavírusos betegek tüdejéből vett immunsejteket és összehasonlították azokat más vírusok vagy baktériumok okozta tüdőgyulladásos betegek sejtjeivel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!