2024. április 24. szerda
More

    A polifenolok és az olívaolaj

    Kilomikronok –>

    Számos ember azt gondolja, hogy az olívaolaj különösen egészséges a szív számára, mert polifenolokban és növényi szterolokban gazdag. Az igazság az, hogy minden növényi élelmiszer gazdag polifenolokban és növényi szterinekben, és a legtöbb sokkal több polifenolt és növényi szterint szállít (sokkal kevesebb kalóriával), mint az olívaolaj.

    A polifenolok olyan antioxidáns növényi vegyületek, amelyek a szív jobb egészségéhez kapcsolódnak, beleértve a kevesebb oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz olyan folyamat, amely gyulladásba hozza az artériákat, és növeli a plakk felszakadás és a szívroham kockázatát. A növényi szterinek egy másik növényi vegyi anyag, amely megzavarja a koleszterin felszívódását a bélből, és segít csökkenteni az LDL-koleszterint.

    De a probléma a következő: Ha az olívaolajra támaszkodunk a polifenolok és a növényi szterolok miatt, sokkal több kalóriát kell fogyasztanunk, hogy megfelelő mennyiségű fitokemikáliához jussunk. Az amerikaiak sok kalóriát fogyasztanak, ami az elhízás járványos arányát növeli.

    Egy evőkanál olívaolaj 120 kalóriát tartalmaz mindössze 30 mg polifenolhoz/növényi szterolhoz. Ezzel szemben mindössze 11 kalória zöld leveles salátával körülbelül ugyanannyi polifenol/növényi szterol jut.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!