2023. február 5. vasárnap
More

  Megfázásnál ne viselj kontaktlencsét!

  A kontaktlencse-viselőknek megfázás esetén átmenetileg vissza kellene térniük a szemüveghez – írja a német Pharmazeutische Zeitung című gyógyszerészeti szaklap – mivel a légutakban tenyésző baktériumok megfertőzhetik a szemet. Mindenekelőtt a lencsék kivétele és betétele rejt ezirányú veszélyeket, mert a kézről a szembe kerülhetnek a mikrobák.

  Emellett sok megfázás elleni szer és fájdalomcsillapító olyan gyógyszeranyagokat tartalmaz, amelyek a könnytermelést gátolják. Ez utóbbi viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a lencse ne okozzon szemirritációt. A megfázást gyakran kíséri enyhe kötőhártya-gyulladás is, amelyet a kontaktlencse-viselés ugyancsak súlyosbíthat.

  Az acetilszalicilsav (például az aszpirinben) ugyancsak szaruhártya-irritációt okozhat. Hormonok, néhány antibiotikum, vagy a vegetatív idegrendszerre ható gyógyszerek is hatással lehetnek a könnytermelésre, s így a kontaktlencsén át történő látást is befolyásolhatják. Az allergiaellenes antihisztamin tartalmú gyógyszerek, a depresszió ellenes, illetve a paraszimpatikus idegrendszerre ható szerek gátolják a könnyelválasztást. Más antibiotikumok és gyógyszerek – így a szív- és keringési rendszerre hatók – ezzel szemben növelhetik a könny mennyiségét – idézte a folyóiratot a német dpa hírügynökség.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!