2022. november 30. szerda
More

  Megfázással az asztma ellen?

  Ez esetben is igaz a mondás: minden rosszban van valami jó! A gyerekkori megfázásban például az, hogy erősíti a pici immunrendszerét.

  Lehet, hogy mégis van valami haszna annak a szenvedésnek, ami a gyerekkor gyakori velejárója: azaz annak, hogy a csöppségek éjszakákon át álmatlanul forgolódnak az ágyukban megfázással és lázzal küszködve? Egy amerikai tanulmány ugyanis azt állítja, hogy a megfázás és a többi gyerekkori fertőzés a piciket ellenállóbbá teszi az asztmával szemben.

  A kutatók – akik a New England Journal of Medicine-ben jelentették meg tanulmányukat – több mint 1200 gyereket vizsgáltak meg. Azt tapasztalták, hogy a baktérium- és vírusfertőzések elősegítik az immunrendszer megerősödését, ezáltal csökkentve annak esélyét, hogy később, 6 éves koruk tájékán a gyerekek asztmássá váljanak. Így tehát van valami jó is abban, ha a picinyek testvéreiktől, vagy bölcsődei társaiktól mikrobákat kapnak… – vélik az amerikai szakértők.

  Ráadásul ez a teória részben azt is megmagyarázza, hogy az elmúlt 50 évben miért nőtt jelentősen az asztmás gyerekek száma: javultak a higiéniai viszonyok, csökkent a családonkénti gyerekszám, azaz visszaesett a kisgyerekkori fertőzéses megbetegedések száma is.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!