2024. május 8. szerda
More

    Sporttal, tornával a klimax ellen

    A klimaxot, más kifejezéssel a változás korszakát megszenvedik az életük delelőjén túljutott nők, s mint újabban köztudottá vált: a férfiak is. Egy, még nem eléggé reprezentatív mintának mondható nőcsoporttal folytatott kísérletsorozat végén arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az aktív és rendszeres testmozgás enyhíti, sokaknál el is tünteti a változással együtt járó panaszokat.

    Ötvenéves koruk táján a nők és a férfiak szervezetének működése megváltozik. A nőké észrevehetőbben, mert azt a menstruáció elmaradása egyértelműen jelzi. De a gyakori, ismétlődő hőhullám, a fejfájás, a szédülés, a rossz közérzet, a félelemérzés is. A gyűjtőszóval klimaxnak, változáskori tüneteknek nevezett problémák enyhítése nagyban hozzásegítheti a még igazán javakorukban lévő nőket a teljes értékű élethez. Ezért dolgozik – sokak mellett – az Amerikai Egyesült Államokban, a pennsylvaniai állami egyetemen a Steriani Elavsky professzor vezette kutatócsoport is. Érdekes kísérleteik eredményeit az Annual of Behavioral Medicine (viselkedési-gyógyászat) évkönyvben ismertették.

    Százhatvannégy ötven év körüli, a változási tüneteket már észlelő, lelkileg-testileg azonban egészséges, önként vállalkozó nőt három, nagyjából azonos létszámú csoportba soroltak. Négy hónapon át rendszeresen vizsgálták, jegyezték a tüneteiket, hangulatukat és az állapotukról közölt véleményeiket.

    Az egyik csoport tagjainak életmódját nem befolyásolták, ők folytatták az addig megszokott, mindennapi teendőiket, viselkedésükön sem változtattak. A másodikba jelentkezetteket viszont rendszeres, könnyű testmozgásra késztették, ők kocogtak, kerékpároztak, kirándultak, úsztak teniszeztek és végezték a napi teendőiket is. A harmadikba tartozók pedig rendszeresen és hosszabb ideig jógáztak, de nemcsak elmélkedtek, hanem végre is hajtották az életet javító jógagyakorlatokat.

    A négyhónapos kísérletsorozat végeztével értékelt mérések, ellenőrzések, hangulatjelentések feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az aktívan mozgó, sportoló, kocogó csoport változástűrő képessége jelentősen javult, tulajdonképpen a klimax időszakba lépésük már nem is befolyásolta az életüket. A tétlen, a megszokott életmódjukat folytató nők viszont ugyanolyan panaszokról, gondokról számoltak be, mint amilyenektől a kísérleti időszak előtt szenvedtek. Az igazi meglepetést a jógázók okozták. Mert bár naponta hosszan és fegyelmezetten követték a jóga szabályait, klimaxos panaszaik egy része nem szűnt meg. Ők, a saját véleményük szerint is jobb eredményt vártak.

    Az ilyen kisszámú (50-50 fős) csoportokra terjedő vizsgálat természetesen nem elég kiterjedt egyértelmű diagnózisok és abból levezetett szabályok alkalmazásához, ezért most szélesebb kör, egyidőben sokezer fő összehasonlító vizsgálatát tervezik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!