2022. szeptember 26. hétfő
More

  Náthát közvetítő berendezési tárgyak

  Tudományos adatok bizonyítják, hogy a náthás fertőzések nagy részéért felelős úgynevezett rinovírusok szinte bármely használati tárgyon megtelepszenek, és könnyedén terjednek egyik emberről a másikra – írta a The New York Times 2006-os őszi egészségügyi összeállításában egy friss kutatás eredményeire hivatkozva.

  A légutak fertőző betegségét jelentő, s egyszerű náthának nevezett kórképet több mint 200 különböző vírus okozhatja, ezeknek mintegy harmada úgynevezett rino-vírus. A fertőzés általában nem tart tovább egy hétnél. Orrfolyás, torokfájás, tüsszögés, olykor köhögés jelentik a tüneteket, amik kezelésére, illetve megelőzésére nincs tudományosan igazolható, hatékony gyógyszer, bár tény, több házilagos szer enyhítheti a kellemetlen kísérő jelenségeket.

  A vírusok leginkább a fertőzött egyén köhögése, prüszkölése során, cseppekhez tapadva kerülnek a levegőbe. Aki a fertőzött cseppeket belélegzi, megbetegszik. De ugyanígy jár, aki megérinti a vírussal fertőzött bútort, ruhát, ha másokkal kezet fog, ha a vírussal szennyezett kezével megdörgöli a száját, orrát, szemét. A gyakori kézmosás e fertőzési mód veszélyességét csökkentheti.

  A legújabb vizsgálat során a megfázás-kutatók szállodába költöztették a vizsgálatban résztvevő – történetesen éppen – náthás önkénteseket, akiknek az volt a dolguk, hogy maradjanak a szobában, és az általános szállóvendégekhez hasonlóan viselkedjenek. A 15 önkéntesnek, a lefekvés előtt öt órán át “be kellett laknia” a szobát, majd másnap, távozás előtt további két órán át használnia kellett a szoba minden berendezését, hogy lehetőleg minél több felületet megérintsenek. Azt kérték tőlük, hogy kizárólag a vécéhasználat után mossanak kezet.

  A következő napon a Virginiai egyetem egészségközpontjának kutatói, dr. Owen Hendley vezetésével a szobában található tárgyak felületéről mintát vettek, a rinovírusak keresték. A tárgyak harmadán, így a kilincseken, tollakon, a tévé távirányítóján kimutatták a vírust.

  Ez az eredmény azonban nem mutatta ki, hogy a tárgyakon megtelepedett vírusok vajon átkerülnek-e más személyekre. Ennek igazolására szolgált a vizsgálat második fele. Néhány hónappal az első szállodai tartózkodás után, a résztvevők közül hatot ismét elküldték a hotelba, ahol előző náthájukból származó orrnyálkahártya kenetet kentek szét a berendezési tárgyakon. Amikor a következő napon elhagyták a szobát, mintát vettek a kezükről, ahol sikerült kimutatni a rinovírust. A résztvevők azonban ezúttal nem betegedtek meg, hiszen szervezetük az adott rinovírussal szemben már immunis lett. A vizsgálat eredményeit mikrobiológusok konferenciáján ismertették az Egyesült Államokban – írta a The New York Times.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!