2024. április 28. vasárnap
More

    Megelőzni, vagy kifeküdni

    A megfázást könnyebb elkerülni, mint gyorsan meggyógyítani, hiszen célzott gyógyszer nincs a már észlelhető tünetek mindegyikének egyidejű megszüntetésére.

    Most van a megfázások időszaka, ám sajnos, erre a betegségre nincs igazán egyetlen hatékony gyógyszer sem – figyelmeztette olvasóit a minap a belga La Derniere Heure című lap, hozzátéve, hogy sokan nem veszik komolyan ezt a kórt (a lap szerint egy 75 éves férfi három évig volt folyamatosan megfázva), pedig tudni kell: a meghűlés az influenza közeli „rokona”. Ugyanúgy vírusok okozzák, mint az influenzát, s tünetei is hasonlóak, a két betegség csak súlyosságában különbözik.

    Legtöbben azt tartjuk, hogy a megfázás első jele a tüsszögés, de a szakértők szerint ez nem igaz: ez a betegség szinte mindig a toroknál indul el. Egyébként már jóval az első árulkodó jelek előtt megtelik a vér antitestekkel, amelyek megpróbálják felvenni a harcot a kórt hozó vírusok ellen. Egyébként összesen kétszázvalahány ilyen vírus jöhet szóba.

    A cardiffi (Nagy-Britannia) egyetemen működik a világ egyik megfázáskutató központja (nincs sok belőlük), s ennek vezetője, Ronald Eccles két egyszerű kísérletsorozatot fejezett be. Egyrészt bebizonyította, hogy a megfázást valóban a hideg okozza (ennek érdekében mintegy 20 önkéntes órákat töltött jeges vízbe dugott lábakkal), másrészt pedig azt is sikerült kísérleti eredményekkel alátámasztania, hogy ha a megfázást nem is tudja megelőzni, a tüneteket enyhítheti egy ősrégi gyógyszer, az aszpirin.

    Egyébként a lap szerint a kínos, az embereknél elesettség-érzést okozó kísérőjelenségeket nem maga a betegség, hanem az immunrendszer reagálása okozza. Lázasok vagyunk? Ez immunreakció. Csökken az étvágyunk, fáradtnak érezzük magunkat? A szervezet próbál erőt gyűjteni a betegség elleni harchoz. Izomfájdalmakat érzünk? Ez egy bonyolult biokémiai reakció, amiatt, hogy a vér megtelik antitestekkel. Bedugult az orrunk, könnyezik a szemünk? Ennek oka a vérerek összehúzódása.

    A szakértők szerint, ha más gyógymód nincs is a megfázás ellen, mint kifeküdni a betegséget, azért nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk megelőzésére. Az ősrégi figyelmeztetések ma is célszerűek: meleg zokni, sál, higiénia (például gyakori kézmosás, megelőzendő, hogy a vírusok bejussanak szervezetünkbe), s az immunrendszer erősítése – mindez sokat segíthet abban, hogy az idei télen ne kelljen szenvednünk ettől a betegségtől.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!