2024. április 25. csütörtök
More

    Kutyaséta ruhában

    A kutyát télen is sétáltatni kell. A hideg ellen védő kutyaruha nem fölösleges cicoma, hiszen az állat egészségét óvja, ha készítői is ezt célozzák.

    A gyér (kínai kopaszkutya), vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (magyar vizsla, dobermann) már ilyenkor is nagyon szenvednek a hidegtől. Különösen a kistestű, vékony dongájú, rövid szőrű ebek vannak kitéve a megfázás veszélyének, mivel a kis testtömeg nem tudja megtartani a meleget, így ők bizony reszketnek. A rotweiler, bár rövid a szőrzete, mégsem fázik, mert terjedelmes testtömege megőrzi a test melegét. A husky, vagy a malamut viszont olyan sűrű aljszőrzettel bír, hogy még az sem okoz neki gondot, ha szakad az eső, vagy a hó, mert a bundája megvédi attól, hogy a csapadék eljusson a bőrig.

    A fázós kutyákat viszont meg kell védeni a hidegtől. Hogyan? Húzzunk rájuk kabátot

    Milyen a jó kutyaruha? Mindenképpen jó minőségű anyagból készül, könnyen feladható, és fontos, hogy a kutya könnyedén tudjon benne mozogni. A minőség azért is nagyon fontos, mert kedvenceink nagyon érzékenyek a műszálas anyagokra, és könnyen allergiás bőrgyulladást kaphatnak. Ez a bőr kipirosodásával, gyulladással, és szűnni nem akaró vakaródzási kényszerrel jár. Eközben a karmok alatt lévő baktériumok is bekerülhetnek a bőrbe, így az allergiás bőrgyulladásból könnyen gennyes bőrgyulladás alakulhat ki.

    Sokan idő, vagy pénzhiány miatt más megoldást keresnek és megpróbálnak gyermek rugdalódzót adni kedvencükre. Ilyenkor azonban szembesülniük kell azzal, hogy a kutya anatómiája merőben eltér egy gyerekétől. Sőt, külön fazonú kell a kanok, és külön a szukák számára. Egy jó kutyaruha nem akadályozhatja kedvencünket sem a mozgásban, sem a dolga végzésében. Az is fontos, hogy a ruha anyaga ne készüljön durva, vagy nehéz anyagból, mert könnyen összegubancolhatja, és összetörheti a szőrt, ami mindenképpen kerülendő, nem is szólva arról, hogy az ilyen szőrű kutyát nem is érdemes kiállításra vinni.

    Ha vállalkozó szelleműek vagyunk és van egy kis kézügyességünk, akkor mi magunk is horgolhatunk, vagy varrhatunk egy csinosabb darabot, méretre. Mivel szabásminta nem kapható, ezért ebben magunkra, a képzelőerőnkre, és ügyességünkre vagyunk kénytelenek hagyatkozni. Ha valami extrát szeretnénk, bele is hímeztethetjük kedvencünk nevét a pulóverébe. Ez sokak számára már túlzásnak tűnik, de vannak, akik ezzel mit sem törődnek.

    Adjunk bármit is kutyánkra, sose felejtsük el, hogy a cél nem az állat feldíszítése, hanem az egészségének megőrzése. Az öltöztetést semmiképpen ne vigyük túlzásba: ha kutyánk megszokja, később könnyen megfázhat nélküle, hiszen a természetes ellenállóképessége lecsökken. Ha mértékletesen használjuk a kutyaruhákat, abból baj nem lehet, és segít megelőzni néhány problémát (megfázás, kennelköhögés). A túlöltöztetés viszont legalább olyan káros, mint a só az utakon, vagy a hideg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!