2024. március 28. csütörtök
More

    Biztonságos a melatonint minden este bevenni?

    Az, hogy nem tud este elaludni, frusztráló, különösen, ha ez rendszeresen megtörténik. Ahhoz, hogy sokat pihenjenek, sokan a melatonin alváskiegészítőhöz fordulnak, amely a szervezet természetes melatoninjának szintetikus változata, amely elősegíti az álmosságot. De biztonságos-e a melatonin minden nap?

    A melatonint, más néven a „sötétség hormonját” a szervezet a tobozmirigyben, közvetlenül az agy közepe felett állítja elő. Ez a hormon segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusát. Álmossá tesz bennünket, körülbelül két órával a melatonin felszabadulása után készen állunk aludni. Reggel, amikor ismét felkel a nap (vagy erős fénynek van kitéve), a melatonin szint csökken.

    Az agy általában csak nagyon kis mennyiségű melatonint termel, körülbelül 0,2 milligrammot. Néhány ember számára ez talán nem elegendő ahhoz, hogy elegendőt pihenhessen. Tehát a melatonin-kiegészítők, amelyek általában magasabb dózisokat tartalmaznak, mint amennyit a szervezet természetes módon felszabadít, hasznosak lehetnek az alvászavarok és álmatlanság kezelésére.

    A kutatások támaszják alá, hogy a melatonin csökkentheti a késleltetett alvási fázisú ébredési zavarban szenvedő emberek elalvásához szükséges időt. Egy másik tanulmány, amelyet a Journal of Physiology-Paris-ban publikáltak megállapította, hogy a melatonin szintén segíthet a test alvás-ébrenlét ciklusának visszaállításában. Más kis tanulmányok azt sugallják, hogy a kiegészítő melatonin enyhítheti a szorongást.

    A melatonin vényköteles gyógyszer Európában, de az Egyesült Államokban étrend-kiegészítőnek minősül, vagyis recept nélkül kapható a gyógyszertárakban és az egészséges táplálkozással foglalkozó kiskereskedésekben. Nem minden melatonin márka azonos, azonban fontos, hogy olvassa el a címkét, és győződjön meg arról, hogy tiszta melatonint kap, és nem más anyagokkal kevert melatonint.

    Dr. Peters-Mathews és Dr. Malow is úgy véli, hogy a melatonin általában biztonságos minden este, de nagyobb vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy hatásos és biztonságos-e az álmatlanság minden formájára, és különösen hosszú távú használatra.

    Dr. Peters-Mathews azt javasolja, hogy alacsonyabb dózisokban szedjenek melatonint (1-3 milligramm/éjszaka), hogy megelőzzék a nemkívánatos mellékhatásokat, amelyek jellemzően fokozott álmosságot, rémálmokat vagy reggeli álmosságot tartalmaznak. Ha ezek a mellékhatások zavarják, hagyja abba a melatonin szedését, és beszéljen kezelőorvosával az alternatívákról.

    A melatonin nem alkalmas mindenkinek. Nem szabad melatonint szedni, ha terhes vagy szoptat, vagy autoimmun rendellenessége, rohamzavara vagy depressziója van. Ha cukorbeteg vagy magas vérnyomása van, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bevenné, és ha bármilyen gyógyszert szed, forduljon orvosához, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a melatonin nem csökkenti hatékonyságukat, vagy nem okoz több mellékhatást.

    Ha a melatonin nem segít az alvásban egy-két hét éjszakai használat után, Dr. Malow azt javasolja, hogy forduljon orvosához más lehetőségekről.

    Sokféleképpen lehet optimális feltételeket teremteni a jó éjszakai alváshoz, függetlenül attól, hogy melatonint szed-e vagy sem. Lefekvés előtt tartsa alacsonyan a fények sugárzását, hogy a test ellazuljon, és ha este tévét néz, akkor ügyeljen arra, hogy legalább hat láb távolságra legyen a képernyőtől, mivel a tévékiből kibocsátott kék fény megakadályozhatja az alvást. Mindenki megérdemli a szundi időt, amelyet a teste igényel, és elengedhetetlen, hogy végrehajtsa a szükséges változtatásokat a környezetén és az ütemtervén, hogy könnyen eljuthasson az álomországba.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!