2022. december 5. hétfő
More

  Tanulmány: kevéssé segít az echinacea a megfázáson

  Sem a megfázásos megbetegedés hosszát nem rövidítette le, sem tünetein nem javított lényegesen az elterjedten alkalmazott gyógynövény, az echinacea – közölték eredményüket amerikai kutatók.

  Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertették annak a tanulmánynak az eredményét, melybe 719, 12 és 80 év közötti embert vontak be.

  Mindannyian a megfázásuk elejétől szedtek vagy az Echinacea purpurea (bíbor kasvirág) hatóanyagát tartalmazó tablettát, vagy placebót, illetve a harmadik csoport nem szedett semmit. A hatóanyagot tartalmazó tablettákban az első napon 10 gramm szárított echinaceagyökérnek megfelelő adag volt, majd a további négy napon ennek fele.

  Az önkéntesek feljegyezték tüneteiket is. A nagyjából egy hétig tartó felépülési idő 7 10 órával volt rövidebb azoknál, akik echinacea kivonatát szedték, és a tünetek súlyosságában sem találtak lényeges eltérést a kutatók.

  A Wisconsini Egyetem munkatársainak mostani eredményei ellentmondanak több korábbi tanulmány megállapításával, amelyek szerint segített a bíbor kasvirág kivonata a megfázás gyógyításában. Ezt a gyógynövényt az észak-amerikai őslakos indiánok számos betegség, köztük a meghűlés kezelésére alkalmazták eredetileg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!