2023. június 5. hétfő
More

  Medián: a tehetősebb szülők többet tehetnek gyermekük egészségéért

  Főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg ma maguknak, hogy többet tegyenek gyermekük egészségéért – így összegezhetők a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2011. áprilisi felmérésének eredményei, amelyeket azév májusában ismertettek Budapesten.

  Baittrok Barbara, a Medián kutatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekes anyák 59 százaléka alacsony jövedelmű háztartásban él. A magyarországi átlagkereset 139.700 forint, a táppénz napi összege az új szabályozás alapján legfeljebb nagyjából ötezer forint.

  A Medián felmérése szerint ha a 13 évesnél fiatalabb gyerekek esetleges betegsége egy-egy alkalommal átlagosan 7-8 ezer forintjába kerül a szülőknek, de a kiadások minden tizedik család esetében a húszezer forintot is meghaladják.

  A szociológus kitért arra: a dolgozó anyák évente átlagosan két hetet maradnak ki a munkából gyermekük betegsége miatt. A gyógyszerkiadások mellett a legnagyobb problémát az évente átlagosan 30 ezer forintos fizetéskiesés jelenti nekik, de aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt, valamint félnek attól, hogy feszültség alakul ki köztük és a főnökük között a gyakori hiányzások következtében.

  Kálmán Mihály, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke a sajtótájékoztatón megjegyezte: különösen nehéz időszak egy család életében a bölcsődei és óvodai szoktatás, amikor az átlagosnál is gyakrabban betegszenek meg a gyerekek, viszont ez egybeesik az anya munkába való visszatérésével, ami komoly szociális feszültséget okoz a családokban.

  Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója úgy vélekedett: a prevenciós szemléletnek jobban meg kellene jelennie a családok életében.

  Hangsúlyozta: óriási ajándék, hogy Magyarországon tizenegy betegség ellen ingyenes védőoltást kapnak a gyerekek, mert a környező országokban ezekért részben fizetni kell. Igazságtalannak tartja ugyanakkor, hogy a többi védőoltás az anyagi lehetőségek függvénye, ezért szerinte erre költségvetési forrásokat kellene biztosítani. Az esélyegyenlőtlenség csökkentését szorgalmazta Kálmán Mihály is.

  Baittrok Barbara a kutatást ismertetve közölte: a szülők háromnegyede megelőzéspárti, és alapvetően ismerik a lehetőségeket is. Nyolcból tíz szülő mondta, hogy foglalkoznak is a kérdéssel: háromnegyedük vitaminkészítményekkel, kiegyensúlyozott étrenddel és kötelező védőoltásokkal igyekszik gondoskodni gyermeke egészségének megőrzéséről.

  A Medián felmérése szerint a szülők bíznak a betegségmegelőzés eszközeiben, de a többség az egészséges táplálkozást, a vitaminkészítményeket vagy a jó gyógyszerek megvásárlását csak akkor engedheti meg magának, ha takarékoskodik vagy fontos dolgokról mond le a család.

  A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a szülők által öt legtöbbet említett megbetegedés a megfázás, a torokgyulladás, az influenza, a hasmenéses-hányásos betegség, és a bárányhimlő. Ezek közül három ajánlott védőoltásokkal megelőzhető lenne, viszont a készítmények nem olcsók. A szülők többségét kitevő alacsony jövedelműek, a legfeljebb szakmunkás végzettségűek, és a városban vagy falun élő családok nagyjából fele egyáltalán nem, vagy csak a fontos dolgok rovására tudja kigazdálkodni gyermekének az ajánlott, térítéses védőoltások árát – mondta a szociológus.

  A felmérésben szerepel, hogy ezen az anyák négyötöde beadatná gyerekének az ajánlott védőoltásokat, de közülük minden negyedik csak akkor, ha teljesen ingyenes lenne, és további minden harmadik legfeljebb ötezer forintot tudna fizetni érte.

  Mészner Zsófia szerint a az esélyegyenlőtlenség csökkentéséért erősíteni kell a prevenciós szemléletet és a társadalmi szolidaritást.

  Kálmán Mihály a tapasztalatai alapján azt mondta, a szülők nem elég tájékozottak a prevenciós programokkal és lehetőségekkel kapcsolatban. Álláspontja szerint a házi gyermekorvosoknak és a védőnőknek is rendszeresen beszélniük kellene erről a szülőkkel, és az is segítene, ha az iskolákban tanítanának egészségtant.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!