A heti legalább kétszeri halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegségben szenvedőknél a vesekárosodás kialakulását – állapította meg egy nagyszabású brit tanulmány.
Egy cambridge-i kutatóintézet orvosai népességalapú keresztmetszeti felmérést végeztek 22 ezer résztvevő bevonásával. Az adatok elemzése során talált 517 cukorbeteg 8,3 százalékánál fedeztek fel macroalbuminuriát, azaz fehérje volt a vizeletükben, ami a vese megbetegedésére utaló jel.
Az Amanda I. Adler és kollégái által az American Journal of Kidney Diseases című szaklap 2008. novemberi számában közzétett dolgozatból kiderül, hogy a résztvevőket táplálkozási szokásaikról is kifaggatták. A hetente egy alkalomnál kevesebbszer halat evő cukorbetegek 18 százalékánál fordult elő macroalbuminuria, míg akik hetente több mint kétszer tettek halat a tányérjukra, mindössze 4 százalékban kerültek a veszélyeztetettek közé.
Az orvosok a klinikai, demográfiai, életstílusbeli, étkezési szempontok mérlegelése után arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegek körében a halfogyasztás maradt a döntő faktor, ami megkímélte a betegeket a macroalbuminuriától.
Adler csoportja azt bizonyította, hogy miközben a cukorbetegségben szenvedőknek fehérjében szegény táplálkozást javasolnak a vesebetegségek elkerülése érdekében, „nem annyira az számít, hogy milyen mennyiségű, mint inkább az, hogy milyen forrásból származik” az elfogyasztott fehérje.
A tanulmány szerint „a hal egyedülálló tápanyag-összetevői” a vércukor karbantartásával vagy a lipid profilok javításával védik a vesét a károsodástól.
Arra azonban figyelmeztettek: nem mindegy, milyen halféléről van szó, hogyan készítik el, és milyen gyakorisággal fogyasztják – a cukorbetegek optimális vesekímélő haldiétáját a szakembereknek kell kikísérletezniük.
Forrás: MTI