2024. április 26. péntek
More

    Hogyan ünneplik a karácsonyt Európa különböző országaiban?

    A Télapó nem európai találmány. Amerikából jött a hosszú szakállú, piros kabátos öregember. Kontinensünk sok országában csak az első világháború után vált ismertté. Azóta azonban csaknem mindenütt feltűnik és minden országban más-más történetet mesélnek róla.

    Dániában a télapót Jule Mand-nak hívják. Egész évben Grönlandon lakik és csak december 24-én érkezik meg az országba. Ilyenkor ellenőrzi, hogy a gyerekek rendesen kikészítették és kitisztították e cipőiket, ha igen ajándékokkal rakja tele. Szenteste templomba mennek a dánok és azután következik a hagyományos vacsora: tejberizs cukorral és fahéjjal. A rizsbe egy szem mandulát is belefőznek, aki ezt megtalálja ajándékot kap.

    Franciaországban az ünnepi menü pezsgőből, májkrémből és gesztenyével töltött pulykából áll. A felnőttek az éjféli misére mennek, a gyerekek pedig a kályha elé készítik ki cipőiket, hogy Papa Noel, azaz a Télapó december 25-én reggelre teletöltse ajándékkal.

    Hollandiában és Belgiumban nem a Télapó, hanem a Mikulás hozza a gyerekeknek az ajándékot, éspedig december 6-án. Fehéres-szürkés lovon érkezik Spanyolországból, és marcipánt, mandarint és mézeskalácsot hoz a gyerekeknek. A karácsonyt csaknem mindenütt szűk családi körben ünneplik.

    Finnországban a gyerekek úgy tudják, hogy a Télapó a Fülhegyen lakik, ezért nagyon jól hallja, hogy mit kívánnak ajándékba. Rénszarvas szánon érkezik, mely tele van rakva ajándékokkal és szent estén jár házról-házra. Karácsony első napja a finneknek szent nap. Az istentiszteletet kora reggel tartják. Azután a család nyugalomban és csöndben ünnepli otthon a karácsonyt. Karácsony másnapján látogatóba mennek vagy otthon fogadják a vendégeket a hagyományos karácsonyi sonkával, melyet saját készítésű szósszal tálalnak.

    Nagy-Britanniában a Télapó („Father Christmas”) december 24-ről 25-re virradóra a házak kéményein mászik be és teletölti édességgel a kályha elé kikészített zoknikat. Karácsony napja mozgalmas és vidám. Ilyenkor ajándékozzák a pukkanó bonbonokat, melyekben játékokat és kis figurákat találni. A karácsonyi asztal is bőséges: a pulyka és a karácsonyi puding szinte kötelező.

    Spanyolországban a gyerekeknek 12 nappal tovább kell várniuk az ajándékra. Itt ugyanis a három királyok hozzák az ajándékokat. A december 24-i éjféli mise az év legvidámabb istentisztetete. Ilyenkor a hívek táncolnak és zenélnek.

    Fenyőfát mindenütt állítanak, ezüstfenyőt vagy lucfenyőt esetleg műanyag fenyőfát és csillogó díszekkel, gyertyákkal, színes lámpafüzérekkel díszítik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!