2024. április 18. csütörtök
More

    Karácsonyfádat bogarak boríthatják

    A Safer Brand kártevőirtó cég figyelmeztetése miatt még a megrögzött karácsonyfa- kedvelők is hamisat választanak idén.

    A Safer honlapján közzétett infografika szerint az átlagos karácsonyfán akár 25 000 hiba is lapul. A pennsylvaniai székhelyű cég szerint ezek a kártevők általában a levéltetvek, pókok, atkák, adelgidák, fenyőtűpikkelyek, fűrészlegyek, imádkozó sáskák és kéregbogarak.

    Míg Safer szerint ezek a lények viszonylag ártalmatlanok – és mi több, a legtöbb nem tud sokáig életben maradni az átlagos otthon meleg, száraz körülményei között –, néhányuk meglehetősen kellemetlen lehet. Például a levéltetvek foltot hagyhatnak a bútorokon és az anyagokon, az atkák pedig a tűlevelek elhalását és korai lehullását okozhatják. Az imádkozó sáskák vitathatatlanul a legrosszabb bűnelkövetők a csoportban, mivel tojásaik – összesen akár 400 is – kikelhetnek, ha hosszabb ideig bent hagyják őket.

    Beleborzongtál? Számos megelőző lépést megtehetsz, hogy megszabadítsd az ünnepi dekorációt a kidobástól. A Safer azt javasolja, hogy távolítsunk el minden olyan ágat, ahol látható tojások vagy fészkek találhatóak; hagyd a fát kint vagy a garázsban néhány napig, mielőtt bevinnéd; a fát rázd meg kicsit a hibák kézi eltávolításához; és ha tényleg komolyan gondolod, kezeld a fát kovafölddel vagy neemolajjal, hogy elpusztítsa a megmaradt kártevőket.

    A Safer egy norvég rovarszakértőre hivatkozott , aki azt találta, hogy a helyben termesztett keményfa fák általában kevesebb rovart hordoznak. A szakértő hozzátette, hogy „a cserepes növényekben rengeteg rovar és poloska található, amelyek a legtöbb háztartásban rendszeresek.”

    Más szóval: ne izgulj. Légy tudatában annak, hogy amikor családod idén a fa köré gyűlik, több vendéged lesz, mint azt tervezted.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!