2024. április 24. szerda
More

    Körte egészségügyi hatásai

    Sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a körte is egészségügyi előnyöket kínál rostjai és antioxidánsai miatt.

    Segít a sejtek helyreállításában

    Egy közepes méretű körte körülbelül 8 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin fontos a sejtek növekedéséhez és helyreállításához, valamint az oxidatív károsodások megelőzéséhez. A C-vitaminról kimutatták, hogy támogatja az immunrendszer működését, segíti a vágások és zúzódások gyógyulását, és még a fertőző betegségek ellen is véd. Ezenkívül a körte héja flavonoidokat, fenolokat és triterpéneket tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

    Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

    Egyes kutatások kimutatták, hogy az almában és a körtében található fitonutriensek adott kombinációja javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

    Csökkenti a stroke kockázatát

    A kutatások összefüggést mutatnak a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása és a stroke kockázatának csökkentése között. Egy tanulmány egy közel 75 000 svéd emberből álló csoportot követett nyomon 10 éven keresztül, és azt találta, hogy különösen azoknál az embereknél, akik több almát és körtét ettek, valamint azoknál, akik több zöld, leveles zöldséget ettek, kisebb valószínűséggel diagnosztizálják a stroke-ot. Hasonlóképpen, egy tanulmány 2014-es elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása véd a szélütés ellen, különösen a citrusfélék, az alma és a körte, valamint a leveles zöldségek.

    Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

    Amellett, hogy segít a jóllakottság érzésében (ami segíthet az egészséges testsúlyszabályozásban), a rostban gazdag, teljes értékű ételek, például a körte fogyasztása javíthatja az emésztést, és csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és néhány gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulását.

    Enyhítheti a másnaposság tüneteit

    A körtét a népi gyógyászatban másnaposság kezelésére használták. Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy az ázsiai körtelé valóban segített enyhíteni a másnaposság egyes tüneteit, például a koncentrációs nehézségeket, valamint a fény- és hangérzékenységet.

    Allergiák

    Míg a körtével szembeni ételallergia nagyon ritka, a nyírfa-pollenallergiában szenvedőknél a fehérjék hasonlósága miatt szájon át allergiás tünetek alakulhatnak ki a körtére. A nyírfa-gyümölcs szindróma tünetei a szájban és a torokban jelentkeznek, és általában a nyers körte elfogyasztása után 5-15 percen belül jelentkeznek. A körte főzése biztonságosabbá teheti az étkezést az ilyen betegségben szenvedők számára.

    Káros hatások

    A körte nagy mennyiségű FODMAP-ot (erjeszthető oligo-, di-, monoszacharidokat és poliolokat) tartalmaz, amelyek emésztési tüneteket okozhatnak az irritábilis bélszindrómában (IBS) és a Crohn-betegségben szenvedőknél, ezért nem alkalmasak alacsony FODMAP diétát követők számára.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!